Един въпрос към д-р Красимир Милев: Колко дълго може да се вземат статини?

„Желанието да бъдеш необикновен – това е много обикновено желание. Да се отпуснеш и да бъдеш обикновен – ето това е наистина необикновено.“

Ошо

Отговор:

Статините са клас лекарства, които блокират ензима в черния дроб, отговорен за производството на холестерол. Така те могат да понижат нивата на холестерола в кръвта, което спомага за предпазване от атеросклероза - състояние, което води до сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти. Статините най-често се предписват на хора, които имат висок холестерол или съдови заболявания. Макар, че статините привидно се понасят добре, нерядко отключат сериозни странични ефекти, които са толкова по-чести, колкото по-висока е дозата и по-продължителен е техният прием. Ето какви:

Мускулни болки и увреждания. Едно от най-срещаните оплаквания на хората, приемащи статини, е мускулната болка, съчетана с умора или слабост в мускулите. Може да се усеща като лек дискомфорт или да е достатъчно силна, за да затрудни ежедневните дейности. Ако мускулните увреждания са тежки и продължат дълго време, могат да бъдат засегнати и бъбреците.

Увреждане на черния дроб. Понякога употребата на статини може да повиши нивото на ензимите, които сигнализират за възпаление на черния дроб. Дори ако увеличението е леко, то трябва да се проследи, но е доказателство, че лекарството влияе зле на дроба. Ако нивата на ензимите продължат да се покачват, това налага незабавна промяна в терапията.
повишена кръвна захар или диабет тип 2. Вследствие приема на статини е възможно нивото на кръвната захар да се повиши леко или до степен да се отключи диабет тип 2.

Неврологични странични ефекти. Някои хора могат да получат загуба на памет или объркване, докато приемат статини. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ предупреждава за възможна връзка между приема на статини, изкуствено занижените нива на холестерол в кръвта и случаите с развитие на деменция (основно болестта на Алцхаймер).
кожни реакции. Тези странични ефекти се проявяват като усещане за топлина или парене по кожата.

Храносмилателни проблеми. Някои хора изпитват гадене, газове, диария или запек, след като започнат да приемат статини 
потискане на имунната система. Има и доказателства, че статините могат да повлияят на имунната система, но са необходими още проучвания за изясняването им. 

Какво сочи нашият дългогодишен опит с пациенти, които приемат от дълго време статини? След като направят продължителен гладолечебен курс, последван от правилно захранване, най-често изследванията при тези пациенти показват че нивата на холестерола в кръвта са понижени, дори при положение, че пациентът е спрял да взема статините. Затова като холистичен лекар аз винаги казвам, че тези медикаменти по никакъв начин не са заместител на здравословния начин на живот. Грешка е да се лекуват последствията, докато причините продължават да действат. Природосъобразното хранене, редовните физически упражнения и отказът от тютюнопушене са от решаващо значение за здравето на съдовете, сърцето и мозъка.

От m.facebook.com/emilovaclinic/:

Анелия: Здрава без статини и лекарства

„Когато дойдох преди три години за пръв път при д-р Емилова, не знаех дали мога да издържа гладуването. Плашех се от самата дума “гладуване”. На първия си поход в планината се влачех без енергия и сили, все бях на опашката. Нямах представа, че това се дължи на статините (лекарство, което намалява холестерола), които вземах. Днес, три години по-късно, смятам, че този велик метод, който аз наричам плодуване, е моят начин да съм здрава и във форма. Без лекарства. А от умората и мускулните болки няма и следа.“

Това са думи на една удивителна жена – Анелия Костадинова. Можете ли да й дадете 60 години? Не само има момичешко излъчване, но и гласът й е звънък и чист като на момиче, а усмивката й е заразителна. Анелия управлява собствена диструбуторска компания за решения в областта на киберсигурността. Интелигентна и активна жена, винаги се е грижила за здравето си. Вярвала е и продължава да вярва в достиженията на съвременната медицина. Още повече, че дъщеря й също учи медицина, в Рига, Латвия. 11 години преди да дойде в Боровец тази година, е оперирана от рак на гърдата. Голямото откритие на Анелия още с първото й посещение в клиниката е, че можеш без лекарства, само с метода на плодуването да изчистиш тялото и да решиш здравословни проблеми, които лекарствата, вземани години наред, не могат да решат. Ето го и нейният пример: статините. Анелия ги е вземала около три години, преди да дойде в клиниката, защото е фамилно обременена – тялото й произвежда завишени количества холестерол и нито една диета не може да повлияе това. Нарича се хиперхолистеролемия.

Баща й си е отишъл млад от инсулт със запушени с холестерол съдове. Анелия също е имала холестеролни плаки на каротидни артерии – тези, които снабдяват мозъка с кръв и кислород. И затова е смятала, че само статините могат да решат проблема. Но с първото гладуване, когато разбира от лекуващия лекар, че статините могат да увредят мускулите и вероятно те са в основата на нейната хронична умора и отпадналост, Анелия ги спира. Вместо тях взема растителен статин (българско производство)  и прави по две големи гладувания годишно от 20 дни на плодове и чай и 10 захранване. От две години е и ВЕГАН! Този режим е премахнал плаките в каротидните артерии и е нормализирал нивата на „лошия“ холестерол в тялото. Това наистина голямо откритие за нея идва още с първия преглед при невролога д-р Катя Казакова, която в клиниката изследва с доплер съдовете й. „Изключителен лекар, фина и вдъхновяваща жена. Не пропуска нито една подробност от сонограмата, обследва артериите, без да пести време и усилия, с професионализъм, който ме удиви и възхити. А д-р Емилова… Тя е изумителна! Методът на лечебното гладуване е феноменален, тя го е надградила през годините и е създала екип, който постига чудеса с пациентите. И програма, която няма аналог в света. Част от тази програма е нейната усмивка и прегръдка, които тя подарява на всеки. Помни всяко име и история, сякаш ги „записва“ в сърцето си!“

А пациентите записват в своето сърце няколко прости неща, които научават в клиниката: да поддържат тялото чисто отвътре, да разтоварят и душата от отровите, да вярват в силата на природата и на изцелителните сили, заложени във всеки човек. Прости, но златни уроци! 

Рецепта

Салата със сурови печурки

Продукти:
печурки - 200 г
2-3 скилидки чесън
5-6 с.л. зехтин
1 връзка магданоз
2 червени чушки
1 опаковка бейби спанак
черен пипер, лимонов сок, сол

Приготвяне:
Смесете зехтина, лимоновия сок, черния пипер, солта и счукания чесън. Измийте и изчистете гъбите. Нарежете ги на тънки филийки и слагайте веднага в приготвената марината. Прибавете ситно нарязания магданоз. Сложете салата в съд, похлупете и оставете в хладилника за половин час. След това накълцайте спанака и нарежете чушките. Можете да сложите и печени чушки, ако обичате. Може да добавите натрошено веган сирене. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл