Един от най-близките епископи на папа Франциск ще бъде съден за сексуален тормоз

Аржентинският епископ Густаво Санчета, близък на папа Франциск, ще се върне доброволно в родината си във връзка с обвинения в сексуално посегателство, предаде БТА.

Епископът ще замине във вторник и ще сътрудничи изцяло на властите, съобщи снощи неговият защитник пред църковните власти Хавиер Белда Иниеста.

Санчета е обвинен официално в "продължителен сексуален тормоз при утежняващи вината обстоятелства", на който според прокуратурата са били подложени двама семинаристи. Ако бъде осъден, той може да получи присъда до 10 години затвор.

Епископът отрича обвиненията.

Този случай е особено важен за папа Франциск. Папата е бил информиран за обвиненията срещу бившето му протеже през 2015 г., две години преди Санчета да се оттегли от поста епископ на аржентинския град Оран.

През 2017 г. папа Франциск му позволи да се оттегли "по здравословни причини", но след няколко месеца го назначи на висок пост във Ватикана.

В телевизионно интервю по-рано тази година папата каза, че е питал Санчета за първоначалното обвинение, включително за голи селфита на телефона на епископа , и приел даденото обяснение, че телефонът е бил хакнат.

Белда Иниеста подчерта, че съдиите са отхвърлили искането на аржентинската прокуратура за издаване на международна заповед за арест. Той подчерта, че според епископа целта на действията на прокурорите е единствено да бъде установена истината.

Коментари

Задължително поле