Едуард Лукас: Покушението срещу Скрипал е опит Великобритания да бъде унизена

"В случая със Сергей Скрипал властите не са смятали, че той има нужда от охрана, защото беше помилван от бившия президент Медведев. Затова и живее под собственото си име. Всъщност е в пенсия. И по правилата на шпионската игра не би трябвало да е мишена. В съвсем друга категория е, за разлика от хора като Олег Гордиевски, който беше изведен тайно от Русия и още живее под чуждо име някъде в Южна Англия". Това каза пред БНР дългогодишният специалист по Русия в списание „Иконъмист“ е автор на книгите „Новата Студена война“ и „Заблуда“ - за шпионските войни между Изтока и Запада Едуард Лукас по повод на поредното мистериозно покушение във Великобритания срещу бивш руски шпионин, двоен агент.

Лукас определи опита за убийство на Скрипал като опит Великобритания да бъде унизена: "Това е най-вероятно опит да бъде унизена Великобритания - да се види, че тя е безпомощна да направи нещо. Така вероятно разсъждава Русия, базирайки се на опита с Литвиненко. Но има и други важни аспекти. Единият е възможна връзка с руските избори - Путин да е искал да покаже на руснаците, че Русия е много сериозна държава и че може да прави каквото си иска и където си иска по света. Има и конспиративни теории, които не споделям, но не мога и напълно да отхвърля. Например - че това е опит да се окаже натиск на Путин както с убийството на Борис Немцов. Което, според мен не беше санкционирано от Путин, а Рамзан Кадиров показа, че може да демонстрира мускули в сърцето на Москва".

Експертът обясни, че има две версии по отношение на това как отровата е стигнала до Скрипал: "За мен големият въпрос е не каква е била отровата, а как е била администрирана. Две са основните версии. Първата е че това е извършено от убиец, който е дошъл в Солзбъри. А другата - че е била в пакет или колет или подарък, донесен от госпожица Скрипал, дъщерята, когато е пристигнала от Русия“.

Лукас сравни случаите на Александър Литвиненко и Сергей Скрипал: "Прилика има в дръзката употреба на оръжия за масово поразяване - редиологично в случая на Литвиненко и химическо - при Скрипал. И в пренебрегването на безопасността на другите хора около тях. Но има също така и много разлики. Литвиненко беше крайно смел човек. Бих казал почти герой. Беше се посветил да съветва МИ6 по въпроса за припокриването на дейностите на руската организирана престъпност и разузнаване в Испания. Руснаците гледаха на него като на дезертьор и предател. А това е много силен мотив за убийство. Доста по-трудно е да се открие мотив в случая на Скрипал, освен, че може да става въпрос за символичен акт на екзекуция на макар и бивш агент на вражеско разузнаване. Още сме в началото на това разследване. И тепърва ще се разбират много неща. Особено интересно е с какво се е занимавал Скрипал в седмиците и месеците преди атаката. Това може да ни даде представа, какво е довело до нея".

Експертът коментира и какви са мерките, които британското правителство трябва да предприеме, ако се докаже руска връзка: "Аз бих атакувал притока от мръсни руски пари в британския пазар на имоти и в британската финансова система. Щях много по-сериозно да се занимая с руските шпионски операции тук. Да окуражавам политиците ни да не допускат руски пропагандни медии. Бих използвал пълния арсенал за икономически, финансов, политически, дипломатически, военен и социален натиск върху Русия. Това трябваше да бъде предприето още преди 10 години. Никак не съм оптимистичен. Защото се опасявам, че отричането на отговорност от страна на Русия сее достатъчно съмнения в главите на онези, които вземат решенията. Затова не можем да бъдем сигурни дали ще влезем във втора студена война с Русия заради едно отравяне при неясни обстоятелства и заради такива случаи в миналото. Съмнявам се, че отговорът ни ще е наистина подходящият. Независимо какво каза нашият премиер-министър“.

Като се позовава на британски медии, радио „Комерсант“ съобщава, че „Форейн офис“, британското разузнаване и контраразузнаване подготвят списък на руски дипломати и други сътрудници на руски държавни учреждения във Великобритания, които е възможно да бъдат изгонени. Става дума за десетки хора. Възможни са и мерки срещу тясно свързани с Кремъл и живеещи на острова руски олигарси, твърди „Комерсант“ и цитира международния наблюдател Константин Егерт:

"Могат да бъдат предприети някакви действия против т. нар. Руски Лондон. Десетки хиляди руснаци, които са се установили във Великобритания. Може да става дума за всякакви антикорупционни дела, свързани с придобиването на собственост с пари от незаконна дейност, както и лишаването от гражданство на някои лица. Работата е там, че британското гражданство юридически е дар от монарха и министърът на вътрешните работи може да лиши човек от гражданство за една секунда и без никакви обяснения".

Паоло Калиниченко от Московската юридическа академия призовава да не се изпада в паника и да се изчакат резултатите от разследването: "Не мисля, че може да се стигне до някакви гонения. Ако има някакви мерки, те ще се изразяват в засилването на миграционния режим на границата с Великобритания. Не бива да изпадаме в панически размишления. Трябва да видим как ще се развие разследването по-нататък".

Коментари

Задължително поле