Ед Шийрън с епичен концерт в София, обеща да се върне (обзор)

Над 60 хиляди пяха с него на стадион “Васил Левски”

Британецът изпълни най-прочутите си песни

Една от най-необичайните мегазвезди в света на шоубизнеса

Турнетата му са сред най-успешните в историята на музиката

Ед Шийрън не е типичната мегазвезда

Смятаният за “музикален артист №1 на последното десетилетие” Ед Шийрън обеща да се върне в София по време на първия си епичен концерт на българска почва. Над 60 хиляди пяха с него на стадион “Васил Левски”, който за зрелищната неделна вечер бе трансформиран във футуристичен декор за прочутата вече 360-градусова сцена на продалия повече от 150 милиона албума Ед Шийрън.

Според музикални анализатори след шоуто на Шийрън София се завръща на музикалната карта на Европа. Мегазвездата включи столицата в световното си турне Mathematics заедно с други източноевропейски столици като Загреб и Букурещ. В румънската столица към концерта му изненадващо се включи и актьорът Крис Хемсуърт.

Дъждът в София не помрачи еуфорията на публиката. В деня на концерта младежи започнаха да прииждат още преди 16:00 часа, когато бяха отворени вратите на стадион “Васил Левски”. А Ед Шийрън се очакваше на сцената часове по-късно, чак след залез.

Зрелищната сцена за концерта в столицата.

Подгряващите изпълнители бяха българката Михаела Филева и британският поп певец Калъм Скот. След 20 часа вечерта на сцената излезе и самият Ед Шийрън в типичния си непретенциозен стил - дънки, маратонки и черна тениска с надписи Sofia.

Той е от малкото световни поп звезди, които продават на публиката основно своята музика - покрай него няма скандали със секс, дрога и изпотрошени хотелски стаи. Той няма имиджа на старите рок звезди, не се замесва в престъпления и финансови схеми като модерните рап “величия”, не излиза на сцената с ексцентрични дрехи и кичозни златни бижута. По обясними причини не предлага и плът като много от вулгарно държащите се жени мегазвезди от поп жанра.

Концертът на Шийрън започна с песните Castle of the Hill и Shivers. Той сменяше китарите на всяко изпълнение, а около него се разгръщаше зрелищна светлинна екстраваганца. Над два часа и половина продължи мащабното шоу с песни като Galway Girl, Sing, Photograph, Perfect, Shape of You, Bad Habits...

Певецът, известен не само със своята рижа коса, но и със свенливостта си, е най-хитовият британски изпълнител в света за последните 10 години. Макар сега животът му да изглежда приказка, това съвсем не е било така - историята му е достойна за сценарий на холивудски сериал. Той е роден през 1991 г. в Хебдън Бридж, Западен Йоркшър, и израства във Фремлингъм, Съфолк.

Шийpън сам определя себе си като странно и чудато дете с много и различни недостатъци. Mалкотo момче е с мързеливо око и едва чува с едното ухо. Впоследствие е постоянно тормозен от съучениците си заради големите си очила и заекване.

Семейството му живеело скромно - нямали дори телевизор. За сметка на това родителите на Ед събрали пари, за да му купят китара и книги. Започва да пише авторска музика и текстове и преди да се усети, заекването изчезва. За да може да се издържа, започва да свири по баровете. Случвало се е да прави и по 12 представления седмично, но въпреки това да изпитва сериозни финансови трудности.

Музикантът признава, че в продължение на три години често му се е налагало да спи в метрото и по пейките в парковете. Имал е моменти на пълно отчаяние, но в крайна сметка Ед решава да послуша интуицията си и да продължи да е упорит в опитите да прави музика. При това - в САЩ. Пристига в Лос Анджелис без договор и място, където да отседне. Изпраща и изпълнява музиката си пред всеки, който проявява желание да я чуе. С големия си талант той бързо привлича вниманието на Елтън Джон и Джейми Фокс. Следва предложение за музикален договор и дебютен албум - „+“ от 2011 г. Само година по-късно Ед е вече истинска звезда и дори получава Ордена на Британската империя за принос към музиката и благотворителната дейност. Преди време младият музикант разк-ри, че е водил битка с наркотична зависимост, заради което е жертвал една година от музикалната си кариера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес