Екатерина Захариева: Още трима спасители се включват в издирването на Боян Петров

Снимка: Архив

Два хеликоптера ще търсят българина

Китайските власти са готови да пуснат специално оборудвани вертолети от Катманду в своето небе, за да търсят изчезналия български алпинист Боян Петров, но все още не е уточнено кога и какви машини ще бъдат използвани в спасителната операция. Това посочи вицепремиерът Екатерина Захариева по БТВ.

По думите й създадената организация е „безпрецедентна”.

Тя обясни, че на няколко пъти са сменяни непалските фирми, изявили желание да участват във въздушната операция заради липса на застраховки или пилотски лицензи за рисковото начинание на над 6000 метра надморска височина. Последно е говорено с „наистина надеждна компания”, която ще изпрати 2 хеликоптера, като вторият ще носи допълнително гориво.

Освен това още трима китайски спасители се катерят към връх Шиша Пангма, по пътя към който беше и Боян Петров. До момента спасителите и шерпите са стигнали до 6100 м, като вятърът остава силен и това затруднява както придвижването им, така и евентуалното използване на летателна техника.

Приятелката на алпиниста Радослава Ненова обяви кампания за набиране на средства за операцията, като Захариева посочи, че това е правилно решение, като освен това ще се говори и с финансовия министър Владислав Горанов. Вицепремиерът подчерта, че към момента никой не е повдигал темата за цената на операцията – всички са насочили усилията си в спасяването на Боян Петров.

По отношение на българката Теодора, която беше превозена от Бразилия до нашата страна след опит да се лекува алтернативно от тежко заболяване, Екатерина Захариева посочи, че през цялото време нашите власти са били в контакт с авиокомпанията и с фирмата, отговорна за превоза й.

„Теодора вече е в България, близо до семейството си. Надявам се и съм убедена, че ще получи адекватно лечение. Разбирам, че всеки търси всякакви варианти, но призовавам хората да бъдат внимателни и да не се доверяват на хора, които използват човешката мъка по най-грозния начин”, заяви Захариева.

Коментари

Задължително поле