Екоинспекцията в Търново получи награда за инициативата „Водата в песни и стихове“

РИОСВ – Велико Търново беше отличена на втория национален форум “Библиотеките днес”. Екоинспекцията получи статуетка и грамота от Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Екипът на ведомството е номиниран в категория „Публична институция“ от Регионалната библиотека „Априлов - Палаузов“ за успешното планиране, координиране и осъществяване на инициативата „Водата в песни и стихове“ за Световния ден на водата – 22 март.

Инициативата се проведе в периода 22 февруари - 24 март 2017 г. от РИОСВ, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово и Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” - Велико Търново със съдействието на Регионалното управление по образование във Велико Търново и Габрово. Нейната основна цел бе учениците от двете области да потърсят стихове и песни за водата от наши и чужди автори и да ги представят в маратон на четенето. Така вниманието бе насочено към водата и жизнената и сила, пресъздадена в литературни и музикални творби. Инициативата насърчава четено и повишава екологичната култура на младите хора.

В инициативата се включиха 17 училища и повече от 220 ученика, които изпратиха 115 стихотворения, 43 песни, 39 авторски стиха, гатанки и разкази. Най-впечатляващите творби бяха включени в маратона на четенето в библиотеки в Габрово, Велико Търново, Свищов, Стражица и Горна Оряховица.

Събраните стихове и песни са на страниците на РИОСВ и регионалните библиотеки, за да се използват в учебния процес или в извънкласните форми на обучение.

Наградата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в категория „Публична институция“ се връчва на институция, която е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България