Експерт оценява пробива в НАП

Съдия Ангел Павлов отложи заседанието до изготвяне на експертизата.

Вещо лице ще решава дали системата е била защитена адекватно

Трима съдии си направили отвод

Приходната агенция обжалва глоба от 5,1 млн. лв.

Експертиза ще реши дали НАП е можела да предотврати кражбата на лични данни на над 5 млн. българи през юли м. г. Това стана ясно днес в Софийския районен съд, където се гледа жалба на приходната агенция срещу наказателно постановление, с което Комисия за защита на личните данни наложи глоба от 5,1 млн. лв.Съдията по делото Ангел Павлов отложи следващото заседание за 11 май. Дотогава ректорът на Техническия университет трябва да предложи вещо лице, което да проучи всички материали за хакерската атака. Експертизата трябва да установи кога и откъде е извършен пробивът на системата на НАП и по какъв начин са откраднати данните.

Жалбата на НАП беше внесена през септември м.г., но делото започна едва днес, тъй като трима съдии си направиха отвод, защото били засегнати от теча на данни и безпристрастността им била поставена под въпрос.

Приходната агенция беше санкционирана, след като Комисията за защита на личните данни прие, че не е приложила подходящи технически и организационни мерки. От НАП обаче твърдят, че те нямат вина, защото не били отговорни за хакерската атака и са защитили адекватно системите си. Юристконсулта на агенцията Десислава Лукова каза, че е била извършена проверка от анкетната комисия на НС, чието заключение било, че НАП няма вина.

Междувременно 157 души, чиито данни са изтекли в интернет след хакерската атака, заведоха дела срещу НАП. Всеки от ищците иска по 1000 лв. обезщетение за разкриване на личната му информация заради това, че приходната агенция не я е опазила, както е длъжна по закон.

По случая обвинения за кибертероризъм бяха повдигнати на собственика на фирма „Тад груп“ Иван Тодоров, служителя Кристиян Бойков и търговския директор Георги Янков. Тодоров е в ареста от лятото на 2019 година, а другите двама са на свобода.

Коментари

Задължително поле