Експерти дискутираха за туризма като индустрия на гостоприемството

Над 115 000 регистрации на туристи са отчетени за периода януари-август тази година във Велико Търново

Съвременните урбанистични, организационни и естетически решения, които правят градовете привлекателни за туристи и гости и подобряват качеството на живот  представители, бяха обсъдени на конференция "Туризмът – индустрия на гостоприемството", която се проведе по време на Международното туристическо изложение във Велико Търново.

По темата дискутираха представители на националните организации на туроператори и екскурзоводи, на общини, на Министерството на туризма, специалисти в областта на градската среда и съвременните изкуства. Специален тематичен панел бе посветен на вечно актуалната тема „бранд България“, както и на подхода към избора и създаването на рекламни сувенири на дестинациите.

"Чистотата, удобствата, обслужването, сигурността, уважението са елементите на гостоприемството на всеки град спрямо туристите. Всичко това влияе върху развитието на туризма като индустрия и на икономиката на съответното населено място", коментира доц.д-р Соня Алексиева.

Нелина Църова-Директор дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново коментира, че за привличането на туристи от изключителна важност са рекламата и медийното позициониране.

"През последните 10 години говорим, че туризмът е преживяване. Градската среда е много важно условие за това. Необходимо е да се намери хармонията между даденостите на града и събитията, които се организират. Трябва да има симбиоза между древното наследство и модерните изкуства. Затова във Велико Търново полагаме усилия да организираме стойностни събития, които да се превръщат в индустрия с добавена стойност", подчерта Нелина Църова.

Интересни данни за интереса на туристи от България и чужбина изнесе Десислава Михалкова, държавен експерт в Дирекция "Туристическа политика" на Министерството на туризма.

Тя информира, че за периода януари-август 2024 година в Община Велико Търново са отчетени повече от 115 000 регистрации на туристи. Водещи пазари са България с близо 74 000 регистрации, Румъния с почти 17 000, Испания с над 4000, Китай с над 2000 регистрации. Децата и младежите до 29-годишна възраст съставляват около 20 % от посетителите в община Велико Търново. Туристите на възраст между 30 и 34 години са 32 %, а гостите на възраст между 45 и 59 години са 30 на сто, над 59 години съставляват 18 % от туристическия поток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони