Експерти предлагат: Колите да се регистрират в общините вместо в КАТ

Докато има опашки, ще има и корупция, изтъкнаха от Института за пътна безопасност

Службите за регистрация на МПС да бъде извадени от "Пътна полиция" и изобщо от МВР. Това предложиха експерти от неправителствения Институт за пътна безопасност.

Докато има опашки, записвания с дни напред и чакане по 4-5 дни, ще има и корупция, заяви бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев. Той сподели, че когато е бил началник, 70% от времето му е отивало да се занимава с автомобили, номера, отказани регистрации, разписване на документи и т.н.

Пресконференцията на института беше по повод ареста шефа на КАТ в Благоевград за корупция при регистрацията на автомобили. От организацията напомниха, че през 2015 г. Румяна Бъчварова като вътрешен министър е имала проект да извади в отделна служба извън МВР регистрацията на МПС, както и издаването на документи за самоличност. Служителите дори били предупредени да изберат дали да останат във вътрешното министерство или да преминат в новата държавна фирма. Този проект е бил спрян и всичко е останало постарому и до ден днешен, обясниха експертите.

Борис Гаврилов, председател на Българския автомобилен съюз (БАС), предложи регистрациите на автомобили да се правят в общинските служби, като каза, че регистрацията в 24 общини на София ще отнема не повече от 1-2 часа на ден, няма да има опашки, а и общината веднага ще си прибира и пътния данък. За сверка на номерата и за проверка на техническото състояние могат да се използват пунктове за годишен технически преглед и това също ще отнема минути.

Идеята беше приета без възражения от експертите. Те посочиха, че в момента не се изисква никакъв специален ценз за служителите от "Пътна полиция", които правят регистрациите на автомобили.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България