Управляващите спечелиха парламентарните избори в Полша

Слабо земетресение край Ихтиман

Орбан загуби Будапеща на местните избори

Кюрдите се разбраха с Дамаск, сирийската армия изпраща войски в Северна Сирия

Шестима души загинаха при тежка катастрофа край Казанлък

Вижте какво ще е времето днес

Изгубени в празнодумието Вече не вярваме на думите, на медиите, на политиците

Първите български общинари работят напълно безплатно

На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Източването на данни от системата на НАП показва, че на софтуерните специалисти трябва да се преподава и етика. Това коментира Елиза Стефанова заместник-ректор на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и преподавател във Факултета по математика, по БНР.

Университетът е домакин на форум за киберсигурността, с участието на 250 изследователи от 15 държави, които обсъждат качеството, надеждността и сигурността на софтуера.

„Вероятно направеното не изисква безкрайно големи умения от така описаното до момента. Добре е наистина да има максимална защита, особено когато имаме такива големи обеми от лични данни. Всички колеги, които се занимават със софтуер, трябва винаги да мислят за последиците от това, което правят“, посочи Стефанова.

Форумът за киберсигурност в Софийския университет събира инженери от индустрията, учени от академичните среди и студенти. Сред тях е и проф. Ерик Уонг от Университета в Далас. Като директор на център за тестване на софтуер той казва, че качеството на софтуера е важно за сигурността.

След като научава за теча на лични данни от данъчните у нас и че не са направени тестове за уязвимост, проф. Ерик Уонг каза:

„5-6% от брутния вътрешен продукт се губят заради качеството на софтуера. Това означава, че заплахите се виждат в липсата на сигурност при определени приложения на софтуера в например банковата сфера или транспорта. Некачественият софтуер може да доведе до засягане на милиони животи и финансови щети“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.