ЕК активира механизма за гражданска защита в помощ на обхванатата от горски пожари Гърция

Европейската комисия в близките часове ще активира европейския механизъм за гражданска защита в помощ на обхванатата от горски пожари Гърция, където в огъня вече загинаха над 60 души, съобщи ТАСС, позовавайки се на източници в европейските институции.

Ние завършваме анализа на ситуацията, механизмът за гражданска защита ще бъде активиран в близките часове, съобщи източникът. По думите на европейския чиновник с мониторинг на ситуацията с катастрофалните горски пожари в Гърция в момента се занимава координационен център за реагиране при извънредни ситуации, който ще осигури отделяне от страните от съюза на необходимите средства и възможности в помощ на Гърция. Става дума преди всичко за изпращане в Гърция на пожарни самолети и хеликоптери и други мобилни средства за гасене на пожари, пожарни бригади и спасители, за предоставяне на медицински бригади, а също, в случай на необходимост, на медикаменти, респиратори и средства за индивидуална защита за персонала, който се занимава с гасенето на пожарите.

По-рано еврокомисарят за хуманитарна помощ и реагиране при кризи Христос Стилианидис съобщи, че Гърция се е обърнала към Европейската комисия с молба за активиране на европейския механизъм за гражданска защита.

До момента е известно, че броят на загиналите в резултат от горските пожари в покрайнините на Атина е достигнал 50 души. В Гърция от началото на юли времето е горещо, а през последните дни температурите стигнаха до 38-40 градуса.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа