ЕК обвини „Фейсбук“ в предоставяне на подвеждаща информация

Европейската комисия обвини компанията „Фейсбук“, че е предоставила подвеждаща информация по време на придобиването на онлайн услугата за съобщения WhatsApp и обяви, че може да наложи глоба в размер на 1% оборота на компанията.

Според Брюксел, през 2014 г. от "Фейсбук" са заявили, че не са в състояние да осигурят надеждно обединение на акаунтите на индивидуалните потребители в двете услуги. По-късно обаче станало ясно, че това не евярно и още преди две години такава техническа възможност е съществувала.

Изпратеното до компанията известие за нарушенията няма да окаже влияние върху одобрението на сливането за 22 млрд. долара през 2014 г., се уточнява в изявление на комисията във вторник.

„Фейсбук“ има срок до края на януари да даде отговор на Брюксел. Ако не успее да убеди Еврокомисията, че не е извършила нарушение, компанията може да бъде санкционирана с глоба в размер на до 1% от годишния си оборот.

Компанията на Марк Цукърбърг стана поредната мишена от компаниите в  Силиконовата долина на Магрете Вестагер, комисар на Европейския съюз по конкуренцията. По-рано Вестагер поиска от „Епъл“ да върне 14 млрд. долара като данъци на Ирландия и започна две разследвания срещу „Гугъл“ за злоупотреба с пазарно положение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа