ЕК разследва тайно споразумение между германските автопроизводители

Брюксел подозира, че БМВ, Даймлер и Фолксваген са се разбрали да не разработват системи за очистване на емисиите

Европейската комисия започна разследване срещу предполагаемо тайно споразумение между големите германски производители на коли. То е свързано с големия скандал с фалшифицирането на резултатите за замърсяването на въздуха, което колите причиняват.

Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че БМВ, Даймлер и Фолксваген са заподозрени в съглашение да „не се състезават в създаването и прилагането” на системи против замърсяването на въздуха за бензинови и дизелови пътнически автомобили, съобщи БГНЕС.

„Ако това бъде доказано, този заговор отнема възможността на клиентите да си закупят по-малко замърсяващи коли, независимо от технологията, която е достъпна в заводите”, заяви Вестагер.

По-конкретно, Комисията преценява дали компаниите са се съгласили да ограничат разработването и въвеждането в действие на някои системи за контрол на емисиите на автомобили, продавани в Европейското икономическо пространство, а именно:

- системи за селективна каталитична редукция (SCR) за намаляване на вредните емисии на азотни оксиди от леките автомобили с дизелови двигатели

- "Otto" филтри за частици ("OPF") за намаляване на праховите частици от леки автомобили с бензинови двигатели

Разследването трябва да установи също дали БМВ, Даймлер и Фолксваген са нарушили антитръстовите правила на ЕС, които забраняват картелите и ограничителните бизнес практики, включително споразумения за ограничаване или контрол на техническото развитие.

Разследването започна преди три години само ден, след шокиращото разкритие в САЩ, че Фолксваген е инсталирал софтуер в милиони от своите дизелови автомобили, за да успее да измами теста за замърсяване на въздуха. От европейската комисия заявиха, че разследването е работело с доказателства от срещи и споразумения на група наречена „кръга на петте”- БМВ, Даймлер, Фолксваген, и две от дъщерните фирми на компанията Ауди и Порше.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа