ЕК с препоръки относно застаряването на населението: Ограничете ранното пенсиониране

За повечето хора пенсионирането идва със спад в доходите, а за някои и със заплаха от бедност, пише в Зелената книга на ЕК.

За да има адекватни пенсии, хората трябва да работят по-дълго време

Жените взимат с 30% по-малко от мъжете

Хората трябва да работят по-дълго време, за да получават адекватни пенсии с оглед на увеличената продължителност на живота. Пенсионните системи могат да поддържат по-дълъг трудов живот чрез коригиране на възрастта за пенсиониране или изискванията за стаж. Друга стъпка е ограничаването на ранното пенсиониране до обективно оправдани случаи.

Това се посочва в Зелена книга, свързана със застаряването на европейското населението, която Европейската комисия представи. По нея започва 12-седмичен период на обществено обсъждане, като предложенията после ще прераснат в мерки за справяне с демографските тенденции.

В документа е записано още, че установяването на общо право на работа след пенсионна възраст и гъвкави схеми за пенсиониране, може да помогнат пенсионните системи да станат адекватни и устойчиви.

Според Европейската комисия липсата на по-нататъшни реформи, увеличаване на пенсионерите и по-малко хора в трудоспособна възраст, ще доведат до по-високи вноски за пенсия, за да се гарантира устойчивостта на публичните финанси. Това ще създаде двойна тежест за младите поколения. Ключовото решение на този проблем е по-дългият трудов живот, се казва в Зелената книга. Тя цитира последната прогноза на Евростат, според която, ако трудовият живот бъде удължен до 70-годшна възраст, това ще запази съотношението на работоспособното население към хората в пенсионна възраст през следващите 20 години на нивото от 2020 г.
Докладът обаче посочва, че в различните държави трудовата възраст трябва да се повиши различно. В Малта, Унгария и Швеция например хората трябва да работят до 68 години, докато в Литва и Люксембург - до 72 години.

Пенсии, позволяващи достоен жизнен стандарт в напреднала възраст, трябва да бъдат достъпни и за тези, които няма да могат да имат по-дълъг трудов живот, посочват авторите на документа. Това може да бъде постигнато например чрез пенсионни кредити, минимални пенсии, и социални помощи, насочени към възрастните хора.

Обръща се внимание и на допълнителното пенсионно осигуряване. Според ЕК, висококачествените, безопасни и рентабилни допълнителни пенсии,  които се прибавят към  законоустановените пенсионни схеми, могат да осигурят допълнителни спестявания. 

За повечето хора пенсионирането идва със спад в доходите, а за някои и със заплаха от бедност в напреднала възраст. Рискът продължава да бъде по-висок за конкретни групи, като такива са посочени жените и мигрантите. Пенсиите на жените в ЕС са средно с 29,5% по-ниски от тези на мъжете, пише в доклада.

 

 

Министър Деница Сачева: Бонус от 50 лв. може да има и през април

 

До 31 януари изплащат парите по „Запази ме“

Добавката от 50 лева към всички пенсии може да продължи да се изплаща и през април. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред депутатите от комисията по труда и социалната политика. 

"Анонсът за продължението на добавката бе направен от министър-председателя. Бонусът  ще се дава, докато има нужда от него, или докато има епидемиологична обстановка. Обмисляме той да продължи и през април", обясни Сачева.

Тя напомни, че през април държавата ще отпусне по 120 лв. за храна на 392 хил. пенсионери. Условието е техните пенсии да са между 300,01 и 369 лв., колкото е линията на бедност. Предстои да се обсъди дали този кръг от хора ще получи и допълнителните 50 лв.

До 31 януари ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката "Запази ме", отчете още Деница Сачева. Вече са изплатени 10 млн. лв. на 39 хил. работници и служители. По-голяма част от тях са ресторантьори и работещи в питейни заведения. Общо са кандидатствали над 42 000, на около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, каза Сачева. От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията няма да е 24 лева, а 75% от осигурителния доход на работниците и служителите.

Коментари

Задължително поле