Електронен формуляр за туристи въведе Гърция (Обновена)

Снимка: Катемарини
Пътниците от международните полети към Атина и Солун ще бъдат проверявани от полицейски и медицински екипи.

За пътуващи до 31 август и най-малко 48 часа преди влизане в страната

България е в “зелена зона” и е определена за безопасна, избирателно ще ни тестват за COVID-19

Запасете се и с хартиен носител

Всички пътници на международни полети от събота 27 юни до понеделник, 31 август, задължително попълват електронен формуляр за локализация най-малко 48 часа преди пристигане в Гърция. Електронният формуляр е наличен на travel.gov.gr. Предоставя се информация за летище на отпътуване, местоживеене, времето на престой в Гърция, както и други данни, описани в съответната форма. Формулярът за проследяване на пътници е ключов елемент и има за цел да защити гражданите и предотврати разпространението на пандемията COVID-19.

Всички българи, които пристигат по въздух, море или суша от страни, определени като опасни от т. нар. “червена зона”, задължително трябва да попълнят формуляра преди пътуване.

За българите, които влизат в Гърция директно от България през сухопътна граница режимът е по-лек, тъй като нашата страна е от държавите определени като безопасни, намираща се в т. нар. “зелена зона”. Въпреки това на случаен принцип туристите ще бъдат карани да попълват формуляра. Пак избирателно пристигащите с автомобили и автобуси могат да бъдат тествани за коронавирус. Затова и съветите на гръцките власти са да попълни по-рано електронния формуляр с което ще си спестим чакането на границата.

На гръцките летища има разположени медицински и полицейски екипи, под надзора на Министерството на гражданската защита, които извършват проби на пътници пристигащи с международни полети в Атина и Солун, а от 1 юли и в цяла по островите. Пътниците с положителна проба остават 14 дни в карантинните хотели, наети от Министерството на туризма.
Маските на закрито в Гърция са задължителни, припомнят здравните власти, а за туристите има указания на три езика, английски, френски и немски.

 Попълването на протоколи за пребиваване е в сила от откриване на туристическия сезон 15 юни и бе приложена през първите два дни след отваряне на сухопътната граница и с България, което беше един от поводите за огромните опашки на граница.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа