Елена Йончева: Когато ГЕРБ погазват закона, вместо да дадат обяснения, атакуват противника

Кадър от "Нова тв"

Обвинението към г-н Борисов е, че той е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което е забранено по закона и е нарушение. Това каза водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева по време на предизборен дебат пред "Нова тв".

"Когато ГЕРБ погазват закона, вместо да дадат обяснения, те атакуват противника. И в случая атакуват президента Румен Радев", каза Йончева.

"Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив, защото иначе би се превърнал в един съучастник", допълни тя.

Очакваме една силна група от леви партии в ЕП, които да изпълняват социална политика, каза Йончева.

„Ние не чувстваме да се доближаваме към ЕС, който е съюз на достойно заплащане. В България бедността се увеличава всяка година. Милион и половина българи живеят под прага на бедността“, заяви тя. По думите й докладът на ЕК от 2019 г. показва , че 40 % от българите живеят на ръба от социалното изключване и бедността. „2/3 от сигналите за корупция на висши политици не се разследват“, изтъкна Йончева.

„За тези случаи правоприлагащите органи не са предприели нужните действия“, каза още тя. Йончева уточни, че в доклада на държавния департамент на САЩ отново се посочва, че голяма част от властимащите са замесените в подкупи, нарушени поръчки и търговия с влияние.

„Европейските средства за селско стопанство да не отиват 70 % на 100 фирми, а да бъдат давани на млади фермери, за да останат те в България“, посочи тя. „Имаме голям шанс следващият еврокомисар да бъде от левицата. Ние очакваме една силна група в ЕП от леви партии, които да изпълняват социална политика“, допълни Йончева.

„Единната европейска минимална заплата, това е идеята на левицата. Да има общ стандарт при определяне на минимална европейска заплата и средна европейска заплата. Предлагаме минималната европейска заплата да бъде 60 % от средната работна заплата“, уточни Йончева.

Тя припомни, че Румъния и България са тръгнали заедно към ЕС, но днес Румъния е със значително по-добри показатели към заплащане и начин на живот от нас. „България ще се превърне в периферна държава. Това означава орязване на кохезионната политика и програмите за развитие на образованието“, допълни водачът на листата на БСП за европейските избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика