Елена Йончева: Проверката на къщи за гости е кампанийна

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Това е проект от 2009-2010 година, когато не съм го познавала, къщата е проверявана през 2015 г., обясни водачът на листата с кандидати за евродепутати на БСП Елена Йончева по БТВ.

Тя коментира информацията, че бащата на съпруга й е собственик на къщи за гости, строени с европари. По-рано през деня стана ясно, че прокуратурата ще проверява общо 746 такива къщи.

"Това е по време на правителството на ГЕРБ, как аз съм могла да упражнявам влияние или да има конфликт на интереси, отбеляза тя. Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости", попита Йончева.

"Атаките се правят, за да се отклони вниманието от корупционните схеми на ГЕРБ и да покажат, че има и други такива. Прокуратурата се самозесира по жълти публикации", коментира още Елена Йончева. Тя цитира последния доклад на ЕК от февруари, където се казва, че две трети от сигналите за корупция в България за видни личности не се разследват. По думите й 11 млрд. евро всяка година ни струва корупцията.

"Това е вече петата бухалка, която ГЕРБ вади срещу мен", обясни още Йончева. Първата, според нея, е свързана със сигнали за корупция при санирането, втората със сигнала за нарушенията при изграждането на оградата по границата с Турция, третата - т. нар. афера "Кум гейт", свързана с Делян Добрев, четвъртата е след сигнала на БСП за проверката на пътищата, а петата - тази с къщите за гости, след настояването за разследване за министъра на културата Боил Банов и проекта за столичното "Ларго".

"Записът за Банов няма монтаж и външно влияние, но не може да се използва за доказателство, защото не е оригинален, така казват от прокуратурата", припомни Йончева.

"Днес направихме констативен протокол при нотариус, където показахме какъв е телефонът, какъв е паспортът на телефона, записа и съдържанието, и запечатахме този плик, защото не искаме този оригинален запис на носителя да изчезне", съобщи още Елена Йончева.

Тя беше категорична, че човекът, който е дал записа, се страхува да говори като свидетел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България