Прокурори ще проверяват на място 746 къщи за гости, построени с пари от ЕС

Снимка: Булфото/Архив

746 са всичките къщи за гости на територията на страната, изградени с европейско финансиране. Това обяви на брифинг говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова във връзка със старта на мащабните проверки за използването на този тип обекти, които бяха разпоредени по-рано днес от главния прокурор Сотир Цацаров.

"Задачата е изключително мащабна. Целият екип ще се мобилизира, за да дадем отговор на въпроса има ли злоупотреба със средства от европейските фондове", каза Арнаудова. "Определено главният прокурор смята, че 17-те процента проверени къщи са недостатъчни", добави тя.

Документацията за всичките тези проекти вече е предоставена на прокуратурата от ДФ "Земеделие". Ще се извърши и проверка на място, която ще установи дали къщите за гости са използвани по предназначение и дали в тях се извършват дейностите, които са предвидени по проект.

По думите й, някои от собствениците са плащали туристически данък и са отчитали дейност, но след изтичането на 5-годишния срок за мониторинг, те са използвали къщите за частни нужди.

Има данни, че подобни къщи са изградени в защитени зони или в райони с развит туризъм, където не се допуска европейско финансиране на подобни обекти, каза още Арнаудова.

При проверките на място ще се изискват регистрите на посетителите, както и информация за предоставените туристически карти за чужди граждани. Ще се изискват документи за платени данъци, извършени регистрации и др.

Ще дадем шанс на всички тези хора да обяснят по какъв начин са спечелили европейско финансиране за реализиране на бизнесплановете си, каза Арнаудова.

Разследва се опит на лице да спечели европейски пари за закупуване на яхта, обяви още говорителят на главния прокурор.

"Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е открит и разпитан, утре ще разберете и други неща", съобщи още говорителят на главния прокурор.

„В началото на миналата седмица ВКП се самосезира и започна проверки. Прокуратурата обяви, че е самосезирала и КПКОНПИ. Предмет на разследването са злоупотреби с европейски средства“, припомни тя и посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна.

„В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени.

„На 17 април някой е минал през Общината и е оставил ключ на къщата и е помолил „моля ви не разбивайте“, разкри Арнаудова. „Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там“, добави тя.

Коментари

Задължително поле