Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Жителите на айтоското село Мъглен ходят в кал близо десетилетие заради недовършена канализация

33 загинали и над 70 ранени при терористично нападение в Бенгази

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване

Хеликоптери евакуираха 150 души в Италия след падане на лавина

Въздушни удари на САЩ са ликвидирали близо 150 терористи от ИДИЛ в Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия и операцията на турската армия в района Африн

Шефът на ЦРУ: Северна Корея е все по-близо до момента, в който може да застраши САЩ с ядрено оръжие

Между солта и пепелището Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги

Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

Елена Поптодорова – Изгубената Елена

Снимка: Архив

На 16 юни 2016 година Труд“ публикува портрет на най-дългогодишния посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Тя вече беше приключила мандатите си и името й дори се спрягаше за кандидат-президент. Е, минаха 8 месеца и личността на известната дипломатка отново влезе в новините. С един инцидент на летището във Варшава, който я постави в неловка ситуация да се обяснява как е откраднала кутийка със скъп крем от фришоп и какви са били последствията след това за нея. Перфектната преводачка май се изгуби в превода и случката изненадващо я завари неподготвена в светлината на прожекторите.

Елена Поптодорова е пример за бляскава кариера на външно- и вътрешнополитическата сцена още от времето на т. нар. комунизъм у нас. Тя е възпитаник на английската гимназия в София. Има две висши образования по английска и италианска филология в Софийския университет, от 1975 г. започва работа като преводач в Министерството на външните работи. Изкарва курсове в университетите на Лийдс и Сиена. В България завършва паралелно и двугодишно обучение по международни отношения и дипломация през 1979 г. На следващата година получава дипломатически ранг Трети секретар и започва изкачването й по стълбицата на МВнР. През 1982 година има рядката възможност да превежда на Тодор Живков при срещите му с бившия американски президент Ричард Никсън в Евксиноград. После заминава на задграничен мандат като пълномощен министър в Рим и продължава да е преводач на тогавашния председател на Държавния съвет Тодор Живков.

С идването на демокрацията Елена Поптодорова се впуска в политиката и през 1990-та година влиза във Великото народно събрание от листата на БСП. Тя блести с познанията си и с визия за пост-комунистическия свят,активна е и от трибуната и в комисиите на парламента. На следваща година Поптодорова става един от съоснователите на Атлантическия клуб в България, чиито председател Соломон Паси неслучайно днес пламенно я защитава след инцидента на Варшавското летище.

Бъдещият посланик в САЩ продължава политическата си кариера като народен представител от БСП в ХХХVІ и ХХХVІІ Народно събрание и член на делегацията към Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, на която години по-късно ще стане и почетен член.

Елена Поптодорова напуска Столетницата през януари 1997 г. и месец по-късно влиза в политическия съвет на новосъздадената Българска евролевица (БЕЛ) на Александър Томов. През пролетта на същата година г-жа Поптодорова се завръща в ХХХVІІІ Народно събрание от листата на БЕЛ. Но малко по-късно Николай Камов, Ивайло Калфин, Елена Поптодорова, Филип Боков, Андрей Райчев и др.се отцепват.

Дни след победата на НДСВ на изборите през юни 2001 г., Поптодорова вече е началник на Дирекция „Международни организации и права на човека“ в МВнР, а през август е определена и за говорител на външнополитическото ведомство. Няколко месеца по-късно е предложена и одобрена за извънреден и пълномощен посланик на България в САЩ, който пост ще заема два поредни мандата до 2008 г. Със завръщането си в България получава мандат на специален пратеник за Черноморския регион, а между 2009 и 2010 г. ръководи дирекция „Политика на сигурността“ в МВнР. Елена Поптодорова от 2010 г. се завръща като посланик в САЩ, където ще остане през следващите шест години.

От септември 2016 година тя е определена за ръководител на централноевропейския офис на Американския еврейски комитет във Варшава. А на 1 март т. г., броени дни след инцидента на летището в полската столица, подава оставка „по лични причини“.

Случката с „кражбата“ на крема от фришопа засега тъне в догадки, появиха се всевъзможни спекулации, включително и за опит Поптодорова да бъде дискредитирана поради тесните й контакти с Държавния департамент на САЩ и международните й връзки. Дори се лансира и версия, че тя е трябвало да „изгори“, понеже можело да бъде предложена за нов български еврокомисар в Брюксел след оттеглянето на Кристалина Георгиева.

Има обаче няколко въпроса, от чиито отговор ще разберем дали става дума за „световен заговор и конспирация“, за обикновен „клептомански“ битовизъм, или и от двете по малко.

Пита се защо бившата ни посланичка във Вашингтон в рамките на няколко дни промени изцяло версиите си за инцидента. Първоначално тя твърдеше, че още докато чакала полета си за България, установила, че погрешка е взела въпросния крем. Платила си глобата и така всичко приключило. По-късно обаче Поптодорова лансира друг вариант: „Преди полет до България по невнимание след внезапен телефонен разговор, свързан с 90-годишната ми майка, у мен, на борда на самолета е останала стока от безмитен магазин. Три дни по-късно при моето обратно кацане във Варшава, възстанових стоката, както и платих дължима за деянието си глоба. Полските летищни власти са знаели моята самоличност часове след като е установена липсата на стоката, имали са и достатъчно информация, че ми предстои обратен полет след дни. При завръщането ми те изрично поискаха от мен да се легитимирам с дипломатическия си паспорт“, заявява Поптодорова пред БТА.

Независимо от тези разяснения, очакваме още отговори. Колкото и дипломатично да звучат те…

 

Какво я заплашва

Прокуратурата ще внесе предложение до съда в полската столица бившата ни посланичка в САЩ да плати сто ставки от по 20 злоти- общо 908 лева по курса на централната банка. Според неофициални източници Поптодорова вече е платила сумата, но приемането на парите не би могло да бъде официализирано, без да мине през съда. На теория магистратите биха могли да не одобрят споразумението по чл. 334 от полския НПК. „Размерът на глобата е по-близко до минималните, но трябва да се има предвид, че извършителката е върнала стоката“, коментира Пьотър Махайски, съдебен репортер от телевизионния канал TVN.

Стойността на откраднатия крем е 1640 злоти. Предстои преписката да влезе в прокуратурата,  обвинението може да излезе и с мнение за прекратяване заради дипломатическия имунитет на Поптодорова, с който тя още се ползва, пише „Телеграф“.

 

За нея

Тя е скъп приятел и партньор

Посланик Поптодорова е скъп приятел и високо ценен партньор на Американския еврейски комитет от 2002 г. Нейната изключителна квалификация, авторитет и опит в Централна Европа, ЕС, НАТО и трансатлантическите отношения ще са голям актив на новия й пост. Плюс тесните й връзки с еврейската общност и нейното признание за важността на Израел за Европа. Тя изцяло разбира прехода от комунизъм към демокрация, от изтока до запада и от репресии към свобода, защото е живяла в него и го е подпомагала.

Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет

 

Призна вината си

Жената призна вината си, върна обратно откраднатото, доброволно прие да бъде наказана, след което бе освободена.

Томаш Олешчук от пресслужбата на полицията във Варшава

 

Използвана бе за пропаганда

“Познавам г-жа Поптодорова отдавна като един много добър дипломат. Бях шокиран и очаквах нейното обяснение, което показа за какво всъщност става въпрос. На всеки се е случвало да се разсее, да си вдигне телефона. Нали не си представяме г-жа Поптодорова да грабне един парфюм и да хукне през летището и полицаи да я гонят?… Очевидно, че е станала някаква грешка – тя се е извинила, платила е глоба. Доколкото я познавам, съм сигурен, че това е била случката. Това не е тема, с която местните полицаи да се занимават…
Прочетох, че около 90 руски медии са проявили интерес към новината, като Поптодорова е описана като един от водещите дипломати, които ни вкараха в НАТО и ЕС с очевиден подтекст колко лоши хора са тези, които са го направили… Приемам това като част от пропагандата, някои го наричат хибридна война, но според мен е обикновена пропаганда.

Ивайло Калфин, бивш външен министър на България

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. „Пита се защо бившата ни посланичка във Вашингтон в рамките на няколко дни промени изцяло версиите си за инцидента.“
  Защо не наричате нещата с истинските им имена? Когато две версии взаимно се изключват, касае се за чиста лъжа. И не само че лъже безочливо, но и най-арогантно заплашва със съд. Така загуби и малкото съчувствие, което се проявяваше към нея. Тези, които претендират за качествена журналистика, трябва да разнищят случая до край! Въпреки дипломатическия паспорт. Или поради него!

 2. PRESTAPNICI . NAGLI . za . 27 . godini . okradoha Balgaria . vishte .kakvi . prestapnici . vi . rakovodiat . zashto . te . ne . sa . po . zatvorite , a . samo . okradenia . narod , sa . po . zatvorite .

 3. И за невежи стана ясно като бял ден, че Поптодорова е откраднала скъпия крем от фришопа. Клопката й беше съобщение на полската полиция за инцидента – задържана е ТРИ дни след кражбата след обратен полет от София за Варшава, когато е била уличена и принудена да върне крема, както и да плати глоба. Преди това Поптодорова непрестанно се кълнеше, че се била разсеяла от телефонно обаждане, излязла на по-тихо място и така я хванали, веднага върнала стоката и си платила глобата. Да, ама не! Сега щяла да съди всеки, който я „клеветял“. Само дето тя отива на съд във Варшава. Цялата й кариера се дължи на връзки и дойде Видовден. Най-добре е да замлъкне и да иде на църква да се изповяда. Само Бог може да й прости.

 4. Нейната кандидатура за депутат, пълномощен министър в Италия и посланик е издигана и одобрявана от основните участници в предстоящите избори – досегашните парламентарни партии, в това число от НДСВ, чиито представители са в служебното правителство. Преди предстоящите избори тези партии да оценят инцидента и да споделят дали смятат за съвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения притежаването на дипломатически паспорт, издаден от правителството, и инцидента с взимането на крема, неговото носене и ползване извън Полша и връщането му в неотворен вид или заплащането на неговата цена след 3 дни на летището във Варшава. Ние избирателите за пореден път ще научим за критериите за кадрови подбор и изискванията към кандидатите, издигани на ръководни постове от тези партии.

  1. от един дол дренки са всичките – и затова вкупом трябва да бъдат наритани надалеко…

 5. Аз не защитавам госпожата, но мога да ви разкажа как си тръгнах от една от големи търговски вериги с тяхната кошница в ръка и като се качих в колата изпаднах в ужас, как може човек да стигне до там.
  Това се случи ден преди да изпишат малкия ми син от Майчин дом, където беше престоял 40дни след раждането си, повечето от тях в кувиоз. Така, че има моменти, в които човек не реагира дори според собствените си очаквания.

 6. Биографията на посланичката уж е пробутана случайно, но тя идва да покаже епидемията от клептомания, която върлува из привилегированата каста на българския народ, както и търпимостта на нацията към това заболяване. Вероятно клептоманията е заболяване на цялата на;ия.

 7. “Вероятно клептоманията е заболяване на цялата нация.“ Не е на цялата нация Аморе, а само на хората, управляващи тази нация, независимо в коя партийчка са се наместили удобно. И Ленка красавица е блестящ пример за хамелеонщина – лети с космически устрем към всяка групировка, която е на власт:) И кога ленка е станала религиозна, та се е записала в еврейството, че чак в началничка:) хахаха, нали беше комсомолка:))) И друго прави впечатление, откраднала, но ще си ги плати козметиките. Но от къде, пита се обикновения български труженик-пенсионер таз другарка има почти 400 евр за кремче, когато моята пенсийка за 30 г стаж, яка работа е само 80-90 еврета на мес? С Уважение, Обединени – честни, бачкатори и просто добри Българи и Българки:) И честит 8-март на всички почтени и трудолюбиви Българки:) Живи, здрави и прекрасни:)

 8. “Полезно е това пробутватне за да ни напомни За кого да не! гласуваме!“ И още е полезно да ни напомни какви индивиди стават политиханци:) И каква ни е ползата от политиханските партии:( Сега се готвят официално да ни набутата в 9 глуха, “Европа на неколко скорости“, което е официално признание за негодността на Българина и за това, че е нормално да го използват като роб и той няма право да протестира, защото такова е сегашното, офиицално статукво на Родината му:( позор и смъртна присъда на предателите на България и Българите. Амин!

 9. Скапан еврейски клептоман, ционистка свиня долна мръсна. В България на евреите трябва да ми се забрани да заемат държавни постове иначе българите ще изчезнат като народ.


 10. — А щом сполучиш да достигнеш
  на служба в висшата среда,
  глей нещо едро да задигнеш
  за запас в напаст и беда!…
  — Е, да…

  …По Димчо Дебелянов

 11. Едно нещо не може да се оспори и то е, че Ленчето направи много да се заговори отново за нашата татковина. В края на краищата лоша реклама няма. Ленчето затъмни оня циганин, който изрита дамата в метростанцията и се нареди рамо до рамо с българина, който изрови трупа на Чарли Чаплин като не пропусна да изнудва за пари вдовицата му.

 12. Аз също мисля, че клептоманията е заболяване на цялата нация. Като се започне от горе и бавно бавно се слиза надолу. Може да се стигне до лелките в детските градини и готвачките в училищните столове, които заделят продукти от храната на децата за в къщи, в строителството също се заделят материали, жените в шивашките предприятия заделят по някоя блуза, сестрите по болниците пощипват материали, а докторите пощипват сестрите. На това му се вика лява ръка в десен джоб

 13. КЛЕПТОМАНКА с еврейски произход.Тя няма нищо българско.Дори не е социалист или демократ.

 14. Айде пак евреите виновни. От 2100 години прогресивното християнско човечество им вмени вината, че са осъдили Христос и оттогава няма злодеяние, в което да не са замесени. Водачите на Октомврийската революция, Хитлер, отвличането на самолетите и взривяването на кулите в НЙ, всичко това е дело на евреи. Сега замесиха и крадливото Ленче с еврейска мая.

 15. най-се смях на писаното от калфин.
  да, представям си я как е свила парфюмчето 🙂 Със сигурно е по-лесно да си представиш това, отколкото да си представиш, че след кат гоце се кълнеше, че няма да подкрепи заема, бандата му депутати, все от соя на калфин, единодушно го подкрепиха.
  Та нормално е креатури от този сой да наричат истината – хибридна война.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.