Елена Поптодорова - Изгубената Елена

Елена Поптодорова

На 16 юни 2016 година Труд“ публикува портрет на най-дългогодишния посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Тя вече беше приключила мандатите си и името й дори се спрягаше за кандидат-президент. Е, минаха 8 месеца и личността на известната дипломатка отново влезе в новините. С един инцидент на летището във Варшава, който я постави в неловка ситуация да се обяснява как е откраднала кутийка със скъп крем от фришоп и какви са били последствията след това за нея. Перфектната преводачка май се изгуби в превода и случката изненадващо я завари неподготвена в светлината на прожекторите.

Елена Поптодорова е пример за бляскава кариера на външно- и вътрешнополитическата сцена още от времето на т. нар. комунизъм у нас. Тя е възпитаник на английската гимназия в София. Има две висши образования по английска и италианска филология в Софийския университет, от 1975 г. започва работа като преводач в Министерството на външните работи. Изкарва курсове в университетите на Лийдс и Сиена. В България завършва паралелно и двугодишно обучение по международни отношения и дипломация през 1979 г. На следващата година получава дипломатически ранг Трети секретар и започва изкачването й по стълбицата на МВнР. През 1982 година има рядката възможност да превежда на Тодор Живков при срещите му с бившия американски президент Ричард Никсън в Евксиноград. После заминава на задграничен мандат като пълномощен министър в Рим и продължава да е преводач на тогавашния председател на Държавния съвет Тодор Живков.

С идването на демокрацията Елена Поптодорова се впуска в политиката и през 1990-та година влиза във Великото народно събрание от листата на БСП. Тя блести с познанията си и с визия за пост-комунистическия свят,активна е и от трибуната и в комисиите на парламента. На следваща година Поптодорова става един от съоснователите на Атлантическия клуб в България, чиито председател Соломон Паси неслучайно днес пламенно я защитава след инцидента на Варшавското летище.

Бъдещият посланик в САЩ продължава политическата си кариера като народен представител от БСП в ХХХVІ и ХХХVІІ Народно събрание и член на делегацията към Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, на която години по-късно ще стане и почетен член.

Елена Поптодорова напуска Столетницата през януари 1997 г. и месец по-късно влиза в политическия съвет на новосъздадената Българска евролевица (БЕЛ) на Александър Томов. През пролетта на същата година г-жа Поптодорова се завръща в ХХХVІІІ Народно събрание от листата на БЕЛ. Но малко по-късно Николай Камов, Ивайло Калфин, Елена Поптодорова, Филип Боков, Андрей Райчев и др.се отцепват.

Дни след победата на НДСВ на изборите през юни 2001 г., Поптодорова вече е началник на Дирекция „Международни организации и права на човека“ в МВнР, а през август е определена и за говорител на външнополитическото ведомство. Няколко месеца по-късно е предложена и одобрена за извънреден и пълномощен посланик на България в САЩ, който пост ще заема два поредни мандата до 2008 г. Със завръщането си в България получава мандат на специален пратеник за Черноморския регион, а между 2009 и 2010 г. ръководи дирекция „Политика на сигурността“ в МВнР. Елена Поптодорова от 2010 г. се завръща като посланик в САЩ, където ще остане през следващите шест години.

От септември 2016 година тя е определена за ръководител на централноевропейския офис на Американския еврейски комитет във Варшава. А на 1 март т. г., броени дни след инцидента на летището в полската столица, подава оставка „по лични причини“.

Случката с „кражбата“ на крема от фришопа засега тъне в догадки, появиха се всевъзможни спекулации, включително и за опит Поптодорова да бъде дискредитирана поради тесните й контакти с Държавния департамент на САЩ и международните й връзки. Дори се лансира и версия, че тя е трябвало да „изгори“, понеже можело да бъде предложена за нов български еврокомисар в Брюксел след оттеглянето на Кристалина Георгиева.

Има обаче няколко въпроса, от чиито отговор ще разберем дали става дума за „световен заговор и конспирация“, за обикновен „клептомански“ битовизъм, или и от двете по малко.

Пита се защо бившата ни посланичка във Вашингтон в рамките на няколко дни промени изцяло версиите си за инцидента. Първоначално тя твърдеше, че още докато чакала полета си за България, установила, че погрешка е взела въпросния крем. Платила си глобата и така всичко приключило. По-късно обаче Поптодорова лансира друг вариант: „Преди полет до България по невнимание след внезапен телефонен разговор, свързан с 90-годишната ми майка, у мен, на борда на самолета е останала стока от безмитен магазин. Три дни по-късно при моето обратно кацане във Варшава, възстанових стоката, както и платих дължима за деянието си глоба. Полските летищни власти са знаели моята самоличност часове след като е установена липсата на стоката, имали са и достатъчно информация, че ми предстои обратен полет след дни. При завръщането ми те изрично поискаха от мен да се легитимирам с дипломатическия си паспорт", заявява Поптодорова пред БТА.

Независимо от тези разяснения, очакваме още отговори. Колкото и дипломатично да звучат те…

 

Какво я заплашва

Прокуратурата ще внесе предложение до съда в полската столица бившата ни посланичка в САЩ да плати сто ставки от по 20 злоти- общо 908 лева по курса на централната банка. Според неофициални източници Поптодорова вече е платила сумата, но приемането на парите не би могло да бъде официализирано, без да мине през съда. На теория магистратите биха могли да не одобрят споразумението по чл. 334 от полския НПК. „Размерът на глобата е по-близко до минималните, но трябва да се има предвид, че извършителката е върнала стоката“, коментира Пьотър Махайски, съдебен репортер от телевизионния канал TVN.

Стойността на откраднатия крем е 1640 злоти. Предстои преписката да влезе в прокуратурата,  обвинението може да излезе и с мнение за прекратяване заради дипломатическия имунитет на Поптодорова, с който тя още се ползва, пише „Телеграф“.

 

За нея

Тя е скъп приятел и партньор

Посланик Поптодорова е скъп приятел и високо ценен партньор на Американския еврейски комитет от 2002 г. Нейната изключителна квалификация, авторитет и опит в Централна Европа, ЕС, НАТО и трансатлантическите отношения ще са голям актив на новия й пост. Плюс тесните й връзки с еврейската общност и нейното признание за важността на Израел за Европа. Тя изцяло разбира прехода от комунизъм към демокрация, от изтока до запада и от репресии към свобода, защото е живяла в него и го е подпомагала.

Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет

 

Призна вината си

Жената призна вината си, върна обратно откраднатото, доброволно прие да бъде наказана, след което бе освободена.

Томаш Олешчук от пресслужбата на полицията във Варшава

 

Използвана бе за пропаганда

“Познавам г-жа Поптодорова отдавна като един много добър дипломат. Бях шокиран и очаквах нейното обяснение, което показа за какво всъщност става въпрос. На всеки се е случвало да се разсее, да си вдигне телефона. Нали не си представяме г-жа Поптодорова да грабне един парфюм и да хукне през летището и полицаи да я гонят?... Очевидно, че е станала някаква грешка - тя се е извинила, платила е глоба. Доколкото я познавам, съм сигурен, че това е била случката. Това не е тема, с която местните полицаи да се занимават...

Прочетох, че около 90 руски медии са проявили интерес към новината, като Поптодорова е описана като един от водещите дипломати, които ни вкараха в НАТО и ЕС с очевиден подтекст колко лоши хора са тези, които са го направили... Приемам това като част от пропагандата, някои го наричат хибридна война, но според мен е обикновена пропаганда.

Ивайло Калфин, бивш външен министър на България

Коментари

Задължително поле