Елен Герджиков: Само подробните устройствени планове могат да спрят презастрояването

Няма да има промяна в цената на синя и зелена зона, увери председателят на СОС

Единствено подробните устройствени планове могат да гарантират, че някоя зона няма да бъде презастроена. Това заяви ппредседателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по БНТ. Той допълни, че ефектът от неприемането на ПУП би бил обратният на искания от протестиращите, като така строителите ще могат да се възползват от максималното разрешено застрояване.

Исканията за спиране на приемането на подробните устройствени планове е притеснително, защото те са единственият начин една територия да се защити от презастрояване. Лъжи са обещанията, че с неприемане на ПУП може да се спре презастрояването, изтъкна председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

"То би било полезно единствено за собствениците на терени и такъв е примерът с Борисовата градина", каза Герджиков.

Приемането на подробен устройствен план означава, че инвеститорите и строителите няма да заобиколят закона и да се възползват от максимално разрешеното застрояване, изтъкна Герджиков.

Относно казуса с Борисовата градина, Герджиков коментира, че между 1997 и 2003 г. в парка са се появили частни имоти. "Решението общината да си върне четири имота в Борисовата градина и ще станат публично-общинска собственост, което гарантира защитата им", заяви той.

"Философията на плана за устойчива градска мобилност е София да се развива така, че да се създават условия за алтернативен транспорт на колите", изтъкна Герджиков. Създаването на червена зона е една от десетките дългосрочни мерки в тази посока.

"Няма да има промяна в цената и обхвата на синя и зелена зона в момента", заяви Елен Герджиков.

За предстоящите ремонти в София през лятото той коментира, че най-затрудняващият движението ще бъде ремонта на бул. „България“ в участъка от НДК до бул. „Гешов“, като той ще започне в края на юни и ще приключи до началото на учебната година. Движението няма да бъде спирано.

Коментари

Задължително поле