Елизабет II може да обяви война

Тази снимка на кралица Елизабет II бе пусната в туитър по повод 95-ия ѝ рожден ден.

Кралицата, която навърши 95 години, има и военен чин - полковник

Монархът има право и да разпусне парламента

На 21 април британската кралица Елизабет II навърши 95 години. Добре известната формула „царицата царува, но не управлява“, според експертите, не е съвсем точна. Всъщност британският монарх има редица реални пълномощия, макар и не твърде обширни. Например Елизабет II има правото да обяви война, да разпусне парламента и да изменя законопроектите. Какво още може британската кралица?

Законите са в ръцете на монарха

Кралицата на Великобритания узаконява британските закони. Законопроектите по традиция се доставят в Бъкингамския дворец и се разглеждат от Елизабет II. Тя може да прави свои собствени редакции на тях или например изисква разяснения към тях.

Едно от правата на кралицата е правото на абсолютно вето. Ако кралицата не одобри някой законопроект, приет от парламента, той никога няма да стане закон. Тоест законопроектът влиза в сила само, след като бъде подписан от монарха. Съвсем друг е въпросът, че монархът не се е възползвал от това си право от 1707 г. и мнозина дори вярват, че това право е загубено. Всъщност никой не го е отменил и в случай на извънредна ситуация монархът може да се възползва от него.

Между другото, Guardian посвети цяло разследване за тази роля на Елизабет II, по време на което бяха намерени доказателства, че кралицата е лобирала за промени в британските законопроекти.

Изданието направи преглед на документите как кралското семейство е използвало тайна парламентарна процедура, известна като „съгласието на кралицата“, което предполага, че британските министри трябва да предупредят монарха, ако конкретен законопроект може да засегне частните или обществените интереси на короната. Те трябва да потърсят „съгласието на кралицата“ още преди законопроектът да бъде разгледан в парламента, което отличава тази процедура от „санкциите на кралицата“.

През ноември 1973 г., според Guardian, кралицата се обезпокоила от появата на законопроект, чрез който правителството, водено от премиера Едуард Хийт, е искало да направи прозрачна собствеността на акциите. Това би позволило на обществеността да получи достъп до информация за кралските активи и финанси. Елизабет II изпрати своя адвокат Матю Фарер до правителството и той принуди чиновниците да внесат поправки в законопроекта. В резултат на това, в документа е включена клауза, която предоставя на правителството правото да освободи определени компании от изискването да разкриват самоличността на техните крайни акционери. Описан е и случай с опита на правителството на Харолд Уилсън през 1968 г. да актуализира закона за пътната безопасност, според който те искат да въведат едни и същи правила за всички пътища, до които населението има достъп. Съветниците на Елизабет II се опитаха да използват процедурата „Съгласието на кралицата“, за да попречат на правителството да прилага тези общи правила за нейните частни имоти. Желанията на монарха бяха взети предвид и след това тя даде съгласието си за този законопроект.

Guardian твърди, че общо през процедурата „Съгласие на кралицата“ са били приети около хиляда законопроекти по различни въпроси: правосъдие, социално осигуряване, пенсии, расови отношения, политиката за храните или дори правила за таксите за паркиране.

Тя ръководи въоръжените сили

Елизабет II е ръководител на британските въоръжени сили и глава на англиканската църква. Тя е единственият човек, който има право да обяви война на други държави, но само ако има реална заплаха за Великобритания и само с одобрението на премиера, правителството и парламента. Самата кралица никога не се е възползвала от това право, но баща u Джордж VI, който през 1939 г. обяви война на нацистка Германия, го направи.

Кралицата има и военен чин - полковник, и ако тя не е уведомена, е невъзможно каквато и да е движение на британски войски.

Пълномощия по отношение на правителството

Както се знае, кралицата назначава премиера, но самата тя не избира този човек. Тя одобрява номинирания, избран въз основата на резултатите от парламентарния вот. В същото време, кралицата косвено участва в определянето на лидера на политическа партия, който по-късно ще стане премиер. Например Харолд Макмилан и Алекс Дъглас-Хюм станаха премиери след съответните консултации на консервативните политици с кралицата.

Оставката на правителството и разпускането на парламента са в прерогатива на кралицата, но това е точно случай, когато тя действа изключително формално. В действителност това се определя от премиера и в същото време се формализира от съответните укази на монарха. По времето на Елизабет II не е имало ситуация, в която тя да е използвала това си право.

Ролята ѝ в Брекзит

През август 2019 г. Елизабет II одобри предложеното от премиера Борис Джонсън за спиране на дейността на британския парламент от втората седмица на септември до 14 октомври. По това време се смяташе, че това е направено, за да се попречи на парламента да обсъжда Брекзит.

В същото време кралското семейство не може да се намесва в решаването на политически въпроси и монарсите във Великобритания по традиция се отстраняват от сериозни политически решения, особено когато става въпрос за въпроси, които се решават с референдум.

По традиция всяка седмица премиерът посещава монарха и разговаря с него за най-важните събития във вътрешната и външната политика, като монархът в този случай има правото да предупреди и да изрази своето мнение и никой от премиерите не би рискувал да игнорира позицията на монарха. Много често Елизабет II и членове на кралското семейство индиректно намекват какво биха искали да видят.

Кралските помилвания

Елизабет II има правото на кралско помилване. Миналия октомври тя помилва осъден престъпник, който помогна да бъде спрян извършителят на терористичната атака на Лондонския мост през ноември 2019 г. Както Daily Mirror писа, Стивън Галант получи възможността да бъде освободен 10 месеца преди да му изтече 17-годишната присъда в затвора, на която беше осъден през 2005 г. за убийство от първа степен.

Най-резонансно беше помилването през декември 2013 г., когато кралицата помилва посмъртно учения Алън Тюринг, който беше осъден за хомосексуалност през 1950-те години, което по онова време беше криминално престъпление. Известният математик се прочу с разбиването на нацисткия шифър Enigma.

Тронните речи

Кралицата на Великобритания ежегодно в деня на откриването на редовната сесия на парламента произнася тронната си реч пред членовете на двете камари на парламента. По този повод те се срещат заедно.

Церемонията се провежда в Камарата на лордовете в Уестминстърския дворец. Изпълнението на обещанията, дадени от кралицата, се наблюдават от кабинета, който ги формира и изпълнява. Годишното послание на кралицата е по същество дневният ред на британското правителство за предстоящата година.

Монарх на 15 държави

Елизабет II е действащият монарх на 15 независими държави:
Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахами, Барбадос, Белиз, Гренада, Канада, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Соломонови острови, Тувалу и Ямайка.

Статутът на глава на Общността на нациите (англ. Commonwealth of Nations), от една страна, е номинален според установените традиции и промяна на парадигмата в британската външна политика и в отношенията между Великобритания и бившите колонии. В същото време Елизабет II продължава да бъде активна в установяването на дипломатически, културни и икономически отношения между страните от общността и тя се радва на заслужена популярност там.

Гражданите на Общността имат определени привилегии по отношение например на преместването си в Обединеното кралство и трудовата заетост. Тоест Великобритания не отказва да поддържа връзки с общността.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения