Елитна гимназия в Сливен откри своя галерия

"Златен век" получи драматичния театър за 100-ния си рожден ден

Почетен знак „Златен век” – печат на цар Симеон Велики и грамота за принос в развитието на българската култура получи Драматичният театър „Стефан Киров” в Сливен послучай 100-годишнината от създаването си. Със същите отличия бе награден и дългогодишният му директор Николай Недялков. Призовете бяха връчени от министъра на културата Боил Банов, който гостува за празника в областния град.

„Тук винаги се е знаело, че „мирише” на театър”, каза министърът на юбилярите. От сливенската сцена тръгва професионалният път на много национално известни и любими на българската публика творци. Първата театрална трупа в Сливен е създадена през 1918 г. в местното читалище „Зора”. През 1987 г. театърът, придобил статут на държавен, влиза в красива бяла сграда, проектирана по подобие на Дюселдорфския театър.

По време на визитата си в Сливен министър Банов преряза лентата на галерия „НОВА”, която бе създадена в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в града. В галерията са представени творди от жанровете на рекламната графика, художествения текстил и иконописта. Министърът съобщи, че ще подкрепи проектите на елитното училище за изграждането на общежитие за учениците от страната, на спортна площадка в двора, на работилници по текстил и иконопис.

Област за прикачени файлове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България