Елитът в Северна Корея смята, че режимът на Ким Чен Ун няма бъдеще, рекорден брой са избягали на Юг

Броят на хората от "елита" на Северна Корея, които са избягали на юг по време на управлението на Ким Чен Ун, е повече от два пъти повече от броя на избягалите при неговия баща, бившия върховен лидер Ким Чен Ир.

Броят на севернокорейците, които са избягали на юг миналата година, е 196 - три пъти повече от предходната година, но по-малко от нивата преди пандемията, според Министерството на обединението на Сеул. Много от тях се считат за така наречените „елитни“ дезертьори, като дипломати, задгранични работници и военни служители.

Южнокорейският вестник The Chosun Daily в четвъртък цитира данни на министерството, според които около 188 елитни севернокорейци са били поставени под „изключителната закрила“ на Националната разузнавателна служба на Южна Корея поради тяхната възприемана стойност за националната сигурност между юли 1997 г. и миналия месец .

Това е със 134 повече от броя на дезертьорите, живеещи под изключителна закрила в Юга, когато Ким Чен Ир почина през декември 2011 г., според изданието.

Тези севернокорейци с висок статус също така съставляват по-висок дял от общия брой дезертьори, или 1,22% от 10 985, през първите 13 години от управлението на Ким Чен Ун. Това е около пет пъти повече от 0,23% от 23 027 души, избягали от страната по време на 16-годишното управление на баща му.

Интервюираните от новинарското издание елити, които са преживели управление и при тримата членове на династията Ким, отбелязват, че сред управляващата класа на Пхенян има голямо негодувание към сегашния режим. Те твърдят, че той "няма бъдеще".

Дезертьори на високо ниво подкопават образа на стабилността, който севернокорейското правителство се стреми да проектира.

Най-известният от тези дезертьори е Ри Ил Кю - бивш старши съветник в посолството на комунистическата страна в Куба. В ексклузивно интервю, публикувано от Chosun Daily през юли, Ри говори за „мрачното бъдеще“ на системата, която е изоставил.

Правителството на Северна Корея стриктно контролира потока от информация в рамките на своите граници и налага строги наказания за онези, които са заловени при опит да напуснат страната, като наказанията варират от затворнически лагери до публична екзекуция.

Връзките между Севера и Юга бяха в състояние на повишено напрежение през последните години след кратък период на затопляне в края на 2010 г. Съседите технически все още са във война, тъй като никога не са подписвали мирен договор в края на Корейската война през 1953 г.

Във вторник севернокорейски войник дезертира на юг, след като направи опасното пресичане на силно милитаризираната граница на страните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия