Еманюел Макрон предложи Барние, Вестагер и Тимерманс за следващ председател на ЕК

Френският президент Еманюел Макрон предложи за поста председател на Европейската комисия трима души. Това са главният преговарящ от страна на ЕС за Брекзит Мишел Барние, еврокомисарят по конкуренцията Маргретe Вестагер и първият заместник-председател на ЕК, Франс Тимерманс. Съответните имена той спомена в рамките на извънредната среща на високо равнище в Брюксел, собщава TACC.

"Мога да посоча няколко имена - Мишел Барние, Маргрете Вестагер, Франс Тимерманс", заяви Макрон пред

репортери.

Според него "назначенията трябва да се основават на ясен дневен ред и общи приоритети на ЕС. Надявам се, че ще можем да излезем от тази среща с отговори и нов екип", добави лидерът на Париж.

Макрон е убеден, че европейските лидери ще могат да се споразумеят за името на кандидата за поста на Европейската комисия на извънредната среща на високо равнище. "Аз съм оптимист. Смятам, че можем да постигнем споразумение. За това се нуждаем от дух на компромис и амбиция за ЕС", обясни Макрон.

Държавните и правителствените ръководители на 28 страни от ЕС са на извънредна среща в Брюксел, на която ще се опитат да координират кандидатите за петте ключови длъжности в Европейския съюз, които ще водят Общността през 2019-2024.

Това е третият опит: за първи път този въпрос бе обсъден на непланирана среща на 28 май, а втората - на Съвета от 20-21 юни, и двата опита обаче бяха безрезултатни.

Търсят се наследници на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, председателя на Европейската централна банка Марио Драги и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Всички те вече съобщиха, че напускат поста си.

Правомощията на всички, с изключение на Таяни, изтичат на 31 октомври. Мандатът на председателя на Европейския парламент приключва от първата сесия на новия състав на Европейския парламент (избран на 23-26 май), което ще се проведе в периода 2-4 юли в Страсбург.

Коментари

Задължително поле