Еманюел Макрон се срещна с Йенс Столтенберг в Париж

Френският президент Еманюел Макрон представи на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ролята, която смята да играе Франция в алианса, два месеца преди срещата на върха на организацията в Брюксел, предаде Франс прес.

На срещата в Париж днес Макрон е представил "френската визия за бъдещето на НАТО като единна и солидарна организация, модернизирана и използваща по най-добрия начин ресурсите си в служба на стабилността и сигурността на евроатлантическата зона, надеждна и ефикасна за колективната ни отбрана", съобщи Елисейският дворец.

Срещата имаше за цел да подготви срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли, година след форума, на който новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп настоя европейските партньори в алианса да увеличат финансовия си принос, иначе САЩ ще съкратят своя.

Той обвини съюзниците, че дължат "огромни суми пари", визирайки страни като Германия, чийто военен бюджет е под 2 процента от БВП.

Оттогава Франция реши да увеличи бюджета на отбраната си, залагайки 2 процента от БВП за 2025 г. "за укрепване на трансатлантическите отношения и подсилване на военната надеждност на европейците", е казал Макрон на Столтенберг.

Германия пък се насочва към бюджетни икономии, при които военните й разходи слизат на 1,3 процента от БВП от 2020 г.

Въпреки това двете големи европейски сили споделят волята да се освободят от икономическата и военна зависимост от американския си партньор, с когото отношенията се обтегнаха заради заплахи за търговска война и санкции в случай на продължаване на икономическите отношения с Иран, отбелязва АФП.

"Времето, когато можехме да разчитаме на САЩ да ни защитават, отмина", заяви миналата седмица германската канцлерка Ангела Меркел.

Според френското президентство Макрон е настоял пред Столтенберг НАТО "да вземе изцяло предвид напредъка на Европа на отбраната".

През декември ЕС задвижи постоянно сътрудничество в областите на сигурността и отбраната с цел развиване на отбранителния капацитет и инвестиране в съвместни проекти. Макрон освен това предлага да се създадат съвместни европейски сили за военна намеса, които да могат да действат извън НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа