Енергетикът Станислав Петров пред „Труд news”: Да посетиш Седемте чудеса на света с един и същ дрескод (СНИМКИ)

Снимки: Личен архив
Станислав пътува и също така обича да плува с шнорхел по рифове, за да гледа как тече животът на морските обитатели

Моето любимо „чудо“ е Чичен Ица, а последно в списъка поставям статуята на Исус в Рио

Да мечтаеш на широко и да пътуваш надалече... Това важи с пълна сила за 31-годишния Станислав Петров, който за 7 години е обиколил 24 държави. 

В своето TRAVEL тефтерче той вече е записал престой на няколко континента и се е докоснал до новите 7 чудеса на света.

При всяко едно „чудо“ на Земята Станислав е с един и същ дрескод – червен. Фланелката на любимия му отбор ЦСКА става част от неговите тур обиколки. 

Казва, че е фен на отбора от дете и носи емблемата на любимия си клуб не само върху дреха, но и пришита към сърцето.  

Бързо взима разстоянието Лондон - София, за да гледа любимия си ЦСКА в „ядрото“ на агитката.

За опознаването на света, чрез личен досег, за „чудесата“ на природата и следващата голяма мечта - Антарктида, пред „Труд news”, разказва специалистът-оператор в електрическа централа Станислав Петров.

- Станислав, Вие сте пътешественик по душа, но каква всъщност е професията Ви? 

- По професия съм оператор в електрическа централа. Завършил съм топло-ядрена енергетика в ТУ-София и имам две семестриално завършени магистратури - „Топлоенергетика“ в ТУ и „Енергийни пазари“ в СУ. Имам над 9 години професионален опит в енергетиката, като вече от 5 години живея и работя в Англия.

- Откога пътешествията се превърнаха във Ваша страст?

- В интерес на истината до 21-годишна възраст не бях напускал България. С моето семейство ежегодно сме ходили на почивки, но само в България. През 2014-а спонтанно се реших да замина на студентска бригада в САЩ и за първи път напуснах страната в посока Аляска. Две години по-късно, през 2016-а, отново отидох на бригада там, този път на друго място - остров Нантакет, Масачузетс. На отиване имах 9-10 часа престой в Рим, като там реших да излезна от летището и да изкарам няколко часа в центъра на града. Тогава видях първото "чудо" - Колизеума. На тези две бригади се запознах с интересни хора от цял свят, слушах техните истории за пътувания и планове за бъдещи такива. Това може би запали в мен едно желание да разгледам света. През 2017-а, за първи път, излезнах от България, с цел туризъм, като посетих Лондон за 5 дни при мой познат. През 2018 г. беше моята трета и последна бригада в САЩ, като студент и след нея пътуванията започнаха с пълна сила. 

- Колко държави сте посетил? 

- За последните 7 години съм посетил 24 държави - Англия, Италия, Финландия, Норвегия, Ирландия, Швейцария, Йордания, Египет, САЩ (5 щата), Бразилия, Перу, Мексико, Малта, Индия, Камбоджа, Тайланд, Китай, Макао, Хонг Конг, Шотландия, Гърция, Португалия, Търкс и Кайкос, Ватикана. За съжаление, някои от тези държави съм посещавал за кратко, като престой в период от 1 до 3 дни.

- А на кои места бяхте от началото на тази година?

- През 2024-а съм имал късмет да посетя - Китай, Хонг Конг, Макао, Камбоджа, Индия, Тайланд, Италия, Ватикана и бях командировка в Шотландия за седмица. През 2024-а успях да видя 2 от 7-те чудеса - Тадж Махал и Великата Китайска стена.

- Коя е най-далечната точка на света, на която сте бил?

- Най-отдалеченото място, на което съм бил, трябва да е Хавай. Ходил съм на 10 дневна почивка там през 2019-а, като прекарах 5 дни на остров Оаху и 5 на остров Кауаи.

- Повтарял ли сте дадена държава?

- Да, посещавал съм държави повече от веднъж. Два пъти съм ходил за по 15 дни в Бразилия. В САЩ съм бил многократно като турист. Една от любимите дестинация ми е Маями, може би съм ходил 5 пъти. Нямам против да се повтаря държава или град, когато ти е било приятно.

- Кое е „чудото“ на Земята, което помните и бихте се върнал още веднъж? 

- Помня всички от чудесата, едно от най-интересните за мен е Чичен Ица в Мексико. С удоволствие бих го посетил отново, а и трябва - само там снимката ми не е с емблематичната тениска. Фактите от архитектурно-инженерна гледна точка за Чичен Ица са много впечатляващи. 

- Кое е най-преекспонираното „чудо“ на света?

- Лично за мен най-прехваленото от „чудесата“ може би е статуята на Исус в Рио де Жанейро. Статуята е внушителна (39 м), извисява се на красивия връх Корковадо (710 м), но взимайки в предвид годините, когато е създадена и сравнявайки я с останалите от "чудесата", за мен, е незаслужено в класацията. Хълма и статуята са отворени за посетители през 1931 г,, като на този етап човечеството е имало значителен технологичен напредък в сравнение с годините когато са строени останалите 6.

- Коя е най-скъпата дестинация, която сте посетил?

- Най-скъпите дестинации, на които съм бил, са Хавай, Търкс и Кайкос. Трудно е да кажа кое е по-скъпото място, но по-скоро може би е Търкс и Кайкос. Предполагам почти никой не е чувал за тази държава - това е островна страна в Атлантическия океан, част от Бахамските острови, но са британска територия.

- Как дойде идеята да пътешествате с един и същ дрескод – фланелката на любимия ви отбор ЦСКА?

- Идеята дойде съвсем несъзнателно. 6 от 7-те чудеса на света съм посетил все на места, където е било много горещо, а на много от тях има известно физическо натоварване и доста ходене, за това винаги съм носел комфортни дрехи, а спортните тениски, които имам, са предимно "армейски". В агитката на ЦСКА има една песен, в която се пее: "с червено шалче, знаме в ръка ще обходим цялата Земя" и така, след като на няколко от "чудесата" вече бях се снимал с тениска на любимия отбор, си казах - защо пък да не го направа на всяка забележителност.

Фен съм на ЦСКА още от дете. Като съвсем малък, за кратко, съм тренирал и футбол на „Червено Знаме“. Покойният ми баща също беше фен на ЦСКА. Посещавам мачове на ЦСКА повече от 15 години, като още пазя билета си от първия, на който съм бил. Прелетял съм десетки хиляди километри, за да съм на мачове на отбора. Наскоро, през декември, прекъснах екскурзия във Финландия, на която бях с цел да видя Северното Сияние. Трябваше да остана 7 дни, но си тръгнах на 3-ия, за да посетя последния мач на стадион „Българска Армия“, който за жалост загубихме.

В последната част от нашия разговор ще Ви помоля да ми разкажете, през вашата лична призма, наблюденията си за всяко едно от тези 7 чудеса на света.

1. Колизеумът

Великолепен амфитеатър, останал от Древен Рим. Построен за впечатляващите по-малко от 10 г. Тази огромна структура впечатлява с фасадата си и до днес, вече близо 2000 години. Намира се само на няколко часа полет от София и около него е пълно с вкусен сладолед и пица. Рим има много какво да предложи, освен Колизеума, е и една страхотна дестинация.

2. Мачу Пикчу 

Всеки е чувал класическата българска фраза "На Мачу Пикчу у царевичака", която се използва, когато искаме да кажем, че нещо се намира много далеч или на края на света. Перу беше първата държава с напълно различна  култура от това, на което бях свикнал в Европа и САЩ. Прекарах 4 или 5 дни в Куско, градът е разположен на доста висока надморска височина (около 3400 м) и още с кацането тялото усеща този шок. Първите 24 ч бяха само за аклиматизация. Бях виждал Мачу Пикчу само по документални филми и снимки. Градът е построен буквално в нищото, около него витае една митична осанка. До ден днешен комплексът е пълен с тайни и въпроси без отговор. Чувството, когато го зърнеш за пръв път, е неописуемо.

3. Чичен Ица 

Древен град, построен от цивилизацията на Маите, когато влезеш в комплекса, започваш да се чувстваш като Индиана Джоунс. Мястото е много добре поддържано, реставрирано и подобно на Мачу Пикчу, е пълно с мистерия. Градът се предполага, че е на повече от 1500 г. Най-известната пирамида, с която може би повечето хора свързват Чичен Ица, се нарича „Ел Кастило“. Някои хора вярват, че пирамидата е използвана за календар. Комплексът крие много интересни факти, свързани с астрономията. Препоръчвам визитата да бъде с местен гид, който да сподели с вас интересните истории и факти за града. 

4. Град Петра 

Посетих Йордания с още 8 мои приятели. Прекарахме седмица в тази държава и успяхме да разгледаме обстойно. Петра е красиво място, носете си удобни обувки за ходене и достатъчно вода. Построен е преди повече от 2200 години в изключително трудни условия. В днешно време е трудно само да обходиш града. Можем само да си представим как е построен преди толкова години с „голи“ ръце и изключително елементарни инструменти. Неприятно впечатление ми направиха местните бедуини, които са окупирали вътрешността на Петра и се опитват всячески да изкарат пари от туристите. Мястото определено заслужава посещение, дестинацията е и доста бюджетна. Препоръчвам престой в пустинята Вади Рум, магическо място. Ако някога посетя отново Йордания, то ще бъде за няколко нощувки в тази пустиня. Любопитен факт е, че когато аз и приятелите ми посетихме тази пустиня заваля дъжд, а това е много рядко явление за там. В държавата се намира и друго необикновено място за нашата планета, най-ниската точка по суша - Мъртво море (410 м под морското равнище). Когато стъпиш на брега, усещаш защо се нарича "мъртво".

5. Статуята на Христос Спасител

Красиво място в Бразилия, невероятна държава, страхотен град. Бях 5-6 дни в Рио де Жанейро и времето не ми стигна да разгледам всичко. За мен лично тази статуя няма място в списъка, но разходка до Рио винаги е добра идея. В Бразилия съм посетил няколко града - Сао Пауло, Фоз до Игуасу, Рио, Салвадор, Джерикоакоара. На 100% един ден ще посетя Бразилия отново. Обичам тази страна.

6. Великата китайска стена 

Бях леко нервен преди да посетя Китай. Чувствах се все едно отивам на друга планета, а не в друга държава. Всичко там е много различно, а езикът е абсолютно непонятен за мен. Бях предвидил 10 дни, от тях 5 прекарах в Пекин, 4 в Хонг Конг и 1 в път от Шанхай до Пекин с влак-стрела. Останах повече от приятно изненадан. Това може би е държавата, в която съм се чувствал най-безопасно по всяко време от денонощието. Беше изключително студено, когато бях в Пекин - началото на февруари. Дългите разходки в града при -10 градуса не бяха най-приятното преживяване, но имах късмет да бъда там в периода преди Китайската нова година, когато много от местните вече бяха почивка. Когато се чувах с приятели, се шегувах, че не е възможно Китай да имат над 1 млрд. население, защото улиците и метрото в Пекин са абсолютно празни. Избегнах големите тълпи, което може би компенсира за студа. Китайската стена е най-големия проект направен от човечеството. Общата й дължина възлиза на над 20 000 км, като първите участъци са строени преди повече от 2500 години. Посетих участък от стената, наречен Мутианю, построена от династията Минг. Тази династия, в период от почти 300 г, са построили впечатляващите над 6000 км стена. Участъкът е перфектно реставриран и много добре поддържан, но може да бъде изключително пренаселен от туристи. Ако имам възможност да посетя отново Китай, с удоволствие бих прекарал още време в тази държава.

7. Тадж Махал 

Моята последна спирка беше мавзолеят, изцяло построен от бял мрамор. Индия никога не е била държава, която да представлява интерес лично за мен. Прекарах там само 3 дни с единствената цел да видя Тадж Махал. Разгледах и столицата Делхи. В интерес на истината, макар Индия да не ме впечатли с нищо положително, сам по себе си Тадж Махал беше изключително впечатляваща структура. Тъжно е да видиш контраста между добре поддържания комплекс и ситуацията около него, където местните тънат в бедност. За разлика от останалите чудеса, които изискват доста ходене, Тадж Махал е лесен за обикаляне, но времето може да бъде изключително горещо. Тук имах късмет с гида, който беше любител фотограф и ми направи страхотни снимки за спомен.

- За финал, няма как да не попитам - коя е следващата Ви туристическа цел?

- Следващите ми цели са няколко. Искам да изкача Килиманджаро, най-високият връх в Африка и някога да стигна базовия лагер на Еверест. Друга основна цел е да посетя всеки един континент. Това означава да отида до Австралия и Антарктида. Ако имам късмет, един ден да посетя Австралия. С удоволствие бих сбъднал една моя мечта там - няколко дни шнорхелинг на Големия бариерен риф. Много обичам да плувам с шнорхел по рифове и да гледам как тече животът на морските обитатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта