Енергийната катастрофа се отлага. Засега

На извънредно заседание на парламента споразумението от многочасовите преговори между управляващите и протестиращите ще бъде гласувано като решение на Народното събрание.

“Възраждане” и ИТН обвиниха управляващите, че са изпързаляли протестите

Споразумение от седем точки приключва протестите, пазарът ще реши дали затварят централи

КНСБ рязко смениха посоката

Енергийната катастрофа се отлага, но засега, коментираха пред “Труд news” енергийни експерти, които наблюдаваха многочасовите преговори между правителство и протестиращи енергетици и миньори.

“Това, което е най-важното, е че намерихме решение и можем да препотвърдим това споразумение с решение на парламента”, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допълни, че ще има извънредно заседание на Народното събрание. “Нека бъдем прагматични, когато вземаме решения за България”, допълни още тя.

“Доволен съм, свършихме работа за хората, много добри неща се форматираха”, заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски по повод на текстовете от споразумението с протестиращите. Той заяви, че очаква протестите да спрат, защото са намерени решения за сектора. Недопускането на камери по време на разговорите с работната група, излъчена от миньорите и енергетиците, Делян Пеевски обясни с предизборната кампания за местните избори. По думите му точно в този момент е нямало нужда от “политическа кампания и панаири”.

“Не затваряме централи, пазарът ще го реши”, обобщи резултата от споразумението ротационният премиер Николай Денков. И допълни: “Рестартирахме процеса, стартирахме от тези 6 точки, имаме крайно споразумение, което беше подписано. Това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под 7 точки, ще бъдат внесени в НС и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да се потвърди като ангажимент и на партиите”.

Представители на всички парламентарни групи без БСП присъстваха на разговорите в бившия Партиен дом, а след последната почивка зам.-председателят на “Възраждане” Цончо Ганев заяви пред “Труд news”, че предложеното споразумение на протестиращите е “още от същото” и в никакъв случай не решава проблемите в сектора. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов също коментира, че точките от споразумението драстично се различават от исканията на миньорите и енергетиците от понеделник през деня, когато шестте точки бяха разпространени до властта и медиите. “КНСБ рязко смениха посоката и подписаха това споразумение, някои частни ТЕЦ-ове - също, но магистрала “Тракия” остава затворена, защото хората от “Марица Изток” 2 не подписаха споразумението”, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.
“Осем нови точки бяха предложени на преговарящите от власт-та, а на финала подписи се сложиха под седем точки, изпързаляха ги”, каза още Йорданов.

От блокадата на “Тракия”: Напускайте този цирк!

Ротационният премиер Денков ядоса протестиращите, че мислил за децата им

Докато вървяха преговорите в бившия Партиен дом, протестиращи енергетици и миньори от Стара Загора слушаха тайни записи от срещата и се гневяха на ротационния премиер Николай Денков.

Напускайте този цирк

Многочасовите преговори в сградата на бившия Партиен дом бяха изчакани търпеливо от протестиращите миньори и енергетици край Стара Загора. Във фейсбук от блокадите споделяха, че техните хора вече са изтощени от говоренето в парламента. “Нашите хората излизат на почивките и изглеждат психически уморени, явно натискът е голям и нека им кажем че всички ние стоим плътно зад тях - миньори и енергетици”, обявиха под снимка протестиращите. В началото на преговорите ротационният премиер Николай Денков обяви, че “няма място за никакво шоу, а за експертен разговор”. Малко след това всички присъстващи бяха настоятелно помолени да изключат видео излъчването си на живо във фейсбук. Денков каза на протестиращите, че се чакат 4 млрд. лева от Брюксел, а 30 септември бил последният срок, в който териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил е можело да се внесат в ЕК.

“Опитваме се да направим най-доброто за вас и вашите деца”, каза на миньорите и енергетиците Денков, които пък припомниха, че ще останат без работа със закриването на въглищните централи. Протестиращите се ядосаха, че до срещата не са допуснати медии и призоваха членовете на преговарящата група: “Напускайте този цирк, не се унижавайте повече, това е пълна пародия! Тръгвайте си вече, това е недопустимо! Оставка, това е единственото ни искане вече!”.

Споразумение

Днес, 3 октомври 2023 г. долуподписаните се споразумяха за следното:

1. Продължаване процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечеруеми електропроизводствени мощности, като основен елемент на критичната енергийна инфраструктура и национална енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срок до 31.12.2023 г.

2. Министерски съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023 г. чрез преговори с представители на ЕК с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор Енергетика относно недопускане в дългосрочен план прекратяване на функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. Министерски съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и националното законодателство. Срок до 30.11. 2023 г.

3. Изработване на проект на енергийна стратегия на РБ до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срок до 30.11.2023 г.

4. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техни проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срок до 31.12.2023 г.

5. Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони. Срок до 31.10.2023 г.

6. Проучване на възможността за улавяне преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД. Срок до 31.03.2024 г.

7. Социалните партньори се съгласиха да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19.09.2023 г. (с изключение на точка 5 от това Споразумение).

Едно към едно от Териториалните планове, внесени от правителството “Денков-Габриел” в Брюксел: 

Засегнати са повече от 80 000 души

- Преходът към неутрална по отношение на климата икономика в Стара Загора може да засегне до 80% от работните места в минните и енергийните предприятия, добиващи и използващи въглища. Социалният ефект ще бъде допълнително разширен от броя на непряко засегнатите членове на семействата (> 80 хил. души) и непряко засегнатите работни места (> 22 хил. или 80% от общия брой непряко засегнати работни места).

- През първата референтна година (2030 г.) най-малко 12 хил. алтернативни подходящи работни места ще е нужно да бъдат открити в други икономически сектори поради намаленото използване на въглищните ТЕЦ-ове.

- Област Кюстендил е най-уязвима от гледна точка на социално-икономическите и демографските тенденции, тъй като процесът на постепенно преустановяване на добива на въглища и на производството на електроенергия от въглища може да се проследи през последните две десетилетия. В същото време не е извършено планиране на нови работни места и икономически дейности. В област Кюстендил най-засегнати са общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил.

- Териториалното разпределение на пряко засегнатите работни места на общинско ниво в област Перник е съсредоточено в община Перник, докато другата община в областта, засегната по отношение на емисиите в схемата за търговия с емисии, е Радомир. В област Перник има концентрация на наети лица (хиляда), които са базирани главно в град Перник и близки села на територията на община Перник.

Явор Куюмджиев, енергиен експерт, пред “Труд news”: Без ТЕЦ-овете в някои дни ще оставаме без ток

Ефектите от затваряне на ТЕЦ-овете ще бъдат в много посоки. Първата е свързана с балансиране на системата.

Представете си енергийната система на България като маса с четири крака. Единият крак в югозападната част на страната е ТЕЦ “Бобов дол”, другият крак в североизточната част е ТЕЦ “Варна”, третият крак е Маришкият басейн, а четвъртият крак е АЕЦ “Козлодуй”. Тя, разбира се, не е правоъгълник, но горе-долу това е смисълът на енергийната система на България. Единият крак го няма вече. ТЕЦ “Варна” не работи много отдавна. Ако отпаднат още два крака, системата ще се разпадне.

Единственият начин да се балансира, да се поддържа напрежението, честотата от 50 херца, е ако на мястото на тези отпаднали мощности се изградят колосални подстанции, което обаче струва милиарди левове. Това е първата гигантска щета. Не могат да бъдат затворени всичките блокове в Бобов Дол и в Маришкия басейн. Изчисленията показват, че минимум два блока в Бобов дол и минимум два блока в “Марица изток” трябва да останат да работят завинаги под някаква форма. Не могат да бъдат затворени.

Второ, ако се затворят внезапно всичките ТЕЦ-ове, както е идеята до 2026 г. голяма част от тях да спрат да работят, резултатът ще зависи от това колко точно ще бъдат извадени от употреба. Ако например отпаднат повече от 2000 мегавата базова мощност от енергийната система на България, ние ще се окажем в определени моменти без достатъчно електричество. И го доказвам с цифри. В момента българската електроенергийна система е способна да произвежда максимално около 7500 мегавата във всеки момент. Стандартното потребление на българската икономика, без износ, е около 5000 мегавата. Потреблението варира, през нощта може да падне до 3000 мегавата, през деня да се вдигне до 6000 мегавата.

Това са диапазоните на ежедневното потребление. Добавяме към това около 1000 мегавата износ и се получава това, което можем да правим. Но ако има много студени или много горещи дни за дълъг период от време, трябва да напрегнем цялата си налична възможност за производство и пак може да не ни стигне. Това се случи през януари 2009 г., когато имаше дълъг период от няколко студени дни, минус 20 градуса в продължение на 10 дни. Тогава се наложи министърът на енергетиката да издаде забрана за износ и се наложи в определени часове в определени дни аварийно да внасяме електричество от Турция. Ако 2000 мегавата отпаднат, тези критични дни няма да бъдат веднъж на 15 години, а ще бъдат веднъж на седмица. Представете си, че махнем 2000 мегавата и попаднем в ситуация да ни трябват 7000, а ние можем да произвеждаме 5500, какво правим. 1500 мегавата в района няма. Не можем да си ги набавим аварийно от никъде, просто ги няма. И започва изключването.

В сегашния момент, при сегашните цени, ТЕЦ-овете са скъпи. На тях себестойността на производството е около 300 лв. на мегаватчас, а днешната цена е 180 лв. Тоест на всеки произведен мегаватчас ТЕЦ “Марица изток 2” губи 120 лв. Но миналата година, когато цените бяха много по-високи, същата ТЕЦ “Марица изток 2” направи печалба от 1,2 млрд. лв. Които ги прибраха и раздадоха на кой ли не, а на нея пак не оставиха никакви пари. Източването на енергетиката по този безумен начин води до тези невъзможности да се инвестира в по-чисти производства.

Безумието на тези хора, които от години се пробват върху енергетиката. Вместо да се търсят пари от Европа за безумия като гигантски слънчеви паркове или заводи за батерии, да бяха поискали пари за модернизация на централите. В Чехия го направиха, избраха 3-4 от техните въглищни централи, взеха няколко милиарда евро от Европейската комисия и ги модернизираха до такава степен, че те в момента са чисти и екологични и ще продължават да горят въглища още няколко десетилетия.

Фарс на сглобката, който е унизителен за хората

БСП настоява за изтегляне на териториалните планове и внасяне на нови

Предлагаме единственото работещо решение за спасяване на българската енергетика и работни места - изтегляне на подадения в Брюксел план и отсрочка за спокойни и нормални разговори, обявиха от ПГ на БСП.

Срещата между управляващи и протестиращите миньори е пълен провал. Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста, обявиха от ПГ на БСП. “Както излъгаха работниците преди две седмици пред Министерския съвет и ги отпратиха, така ги лъжат и сега. Интересува ги само кой да открадне повече пари от Плана. По време на срещата се карат, обиждат, записват тайно, но не търсят решения. Ние, от БСП, няма да участваме в този фарс на сглобката, който е унизителен за хората. Но винаги сме готови на среща с протестиращите, както и досега”, заявяват още депутатите-социалисти.

“БСП предлагаме единственото работещо решение за спасяване на българската енергетика и работни места. Още в петък, след разговори с експерти и миньори, припознахме техните искания и внесохме в парламента предложение. Само Народното събрание може да възложи на Министерския съвет изтегляне на подадения в Брюксел план и отсрочка за спокойни и нормални разговори”, се казва още в позицията. Социалистите настояват да се свика извънредно заседание на парламента и да се задължи Министерски съвет да отмени решението си от извънредното заседание на 29 септември 2023 г. за одобряване на Териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил, и да ги оттегли от Европейската комисия. Министерски съвет незабавно да поиска от Европейската комисия едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив енергиен преход и да одобри нови териториални планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил само след съгласуване със социалните партньори.

Социалистите предлагат в срок до 20 октомври 2023 г. да подпише с национално представените синдикати национално споразумение за справедлив преход. А до 31 октомври 2023 г. да бъдат внесени новите териториални планове за справедлив енергиен преход в Европейската комисия.

“Всичко останало е измама и хвърляне на прах в очите на хората”, категорични са депутатите от БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения