Енергийната комисия гласува промени в закона

КЕВР ще се произнася при продажба на над 20% от капитала на енергийни дружества

Всеки, който желае да придобие над 20% от акциите на енергоразпределително дружество в страната, първо ще трябва да получи разрешение Комисията за енергийно и водно регулиране, т.е. от държавата.

Като за целта ще трябва да докаже, че е в състояние да управлява този бизнес, че не застрашава националната сигурност или интересите на потребителите. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които вчера бяха приети от икономическата комисия към парламента по предложение на депутата Искрен Веселинов (Обединени патриоти). Целта е да се дадат по-големи правомощия на енергийния регулатор при сделки за над 20% от енергийни дружества. Ако промяната бъде подкрепена и в пленарната зала на парламента, тя ще важи и за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България от Гинка Върбакова, тъй като акциите още не са прехвърлени.

Депутатите от енергийната комисия подкрепиха и промени в Закона за енергетиката, внесени от депутата от ГЕРБ Делян Добрев и група народни представители. Промените предвиждат производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници с инсталирана мощност над 4 MW да продават тока на борсата, т.е. на пазарни цени. Те обаче ще получават допълнителна компенсация от фонда “Сигурност за енергийната система” (ФСЕС), който ще започне да събира таксата “Задължения към обществото”. Включването към този начин на продажбата на ток на т.нар. “американски” ТЕЦ-ове в Маришкия басейн ще трябва да изчака, докато не свърши делото за недопустимата държавна помощ, което се гледа от ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика