ЕНЕРГО-ПРО със съвети за пестене на ток през зимата

ток, сняг

На прага на зимата и в момент, когато отоплителните електроуреди се използват активно, ЕНЕРГО-ПРО предлага на своите клиенти подбрани съвети за пестене на електроенергия при отоплението, съобщиха от дружеството. Установено е, че 40% от загубите на енергия в домакинствата се дължат на неправилна или пренебрегната подготовка на жилищата за зимата.

Ето как да съхраним топлината и комфорта в домовете си, като същевременно оптимизираме сметките си за ток:

-Инспектирайте студените места в жилището си и се погрижете за осигуряване на нужната топлоизолация. На приземните етажи е препоръчителна подова изолация, а на последните етажи – таванна. В много случаи външните стени охлаждат в голяма степен помещенията и водят до повишен разход на електроенергия за отопление.

Осигурете плътни завеси/щори, за да ограничите ненужното охлаждане и да намалите енергоразхода.

Открийте процепи, отвори за кабели в стените и пространства под вратите и вземете мерки за уплътняването им, тъй като те биха могли да понижават температурата в стаята с няколко градуса.

Проверете уплътненията  на прозорците и вратите на помещенията, а при необходимост поставете допълнителна входна врата и няколкокамерен стъклопакет. Тези мерки ще предотвратят „теча“ на топлина.

Проветрявайте за кратко при изключени уреди за отопление, за да не преохладите стаите, както се случва при дълго оставени открехнати прозорци.

Настройте термостатите на отоплителните уреди на оптималните 20-22 градуса и внимавайте да са поставени по възможност на средна височина, да не са покрити, да не се нагряват от пряка слънчева светлина и да не са в близост до врата към неотопляемо помещение, за да отчитат точно и да не се включват/изключват ненужно.

Намалявайте температурата през нощните часове и когато не сте у дома, за да не генерирате излишни разходи на електроенергия.

Всеки от нас отделя топлина, затова в стаите с повече хора, а също и в помещения, в които се използват фурна/котлони, зададената температура на отоплителния уред може да бъде намалена с 2-3 градуса.

Затваряйте вратите към неотоплени помещения, защото студеният въздух охлажда за секунди и дава сигнал на термостата да се включва по-често.

Не поставяйте прегради и завеси пред отоплителните уреди, за да не пречите на ефективната им работа.

Вентилаторите и абсорбаторите охлаждат помещенията, затова ги изключвайте веднага след като са си свършили работата.

Енергийната компания съветва да не поставяте в близост едно до друго отоплително и охлаждащо средство, за да не се тушира действието им. Обърнете внимание как работят отоплителните уреди в дома ви и ги поставяйте на оптимални за помещенията места за максимална ефективност и съответно намаляване на разходите за електроенергия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България