ЕП иска смяна на властта в Малта

Още в края на ноември Джоузеф Мускат обяви, че през януари ще се оттегли от премиерския пост в Малта.

Криза покрай убийството на журналистка

Всички политически групи настояват за оставка на правителството на Мускат

Призиви ЕНП да не мери с двоен аршин

Незабавно оттегляне на премиера на Малта Джоузеф Мускат поискаха евродепутати, които обсъдиха в ЕП въпроса с върховенството на закона в Малта и разследването на убийството на журналистката Дафне Галисия, предаде БТА.

Галисия бе убита пред дома си край столицата Ла Валета пред октомври 2017 г. Приближени на Мускат бяха уличени във връзки с убийството в рамките на разследването му. В резултат в края на миналия месец премиерът обяви, че ще се оттегли през януари.

Групата на ЕНП настоя за незабавна оставка на Мускат. “Всеки ден, в който той още е на власт, е обида. Правителството в Малта тъне в морална разруха”, заявиха от ЕНП.

Социалистите и демократите в ЕП, към чиито редици принадлежи Мускат, посочиха, че Малта днес е символ на корупцията, а в обществото се шири недоверие.

Либералите от “Обнови Европа” посочиха, че случаят в Малта е свързан с тежки престъпници, готови да убиват и които не се впечатляват от наказателните процедури на ЕК. Въпросът не е само правен, става дума за поемането на политическа отговорност. Ако сега не вземем мерки, болестта ще се разпространи, добавиха либералите. А Зелените допълниха, че корупцията е достигнала върха на държавата в Малта. Групата на Европейската обединена левица също настоя за незабавната оставка на малтийското правителство, но и призова ЕНП да прояви същото отношение към погазването на законността, когато се обсъжда дейността на правителствата от нейното политическо семейство.

Коментари

Задължително поле