Ердоган: Европа не ни помага за бежанците

Снимка: Архив

Въпреки огромния принос на Турция за сигурността на Европа, например помощта за справяне с бежанската криза, помощта която беше очаквана от европейските страни не беше реализирана, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Makfax.

Той присъства на срещата на високо равнище Процеса за сигурност на Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Сараево, където се срещна с други лидери и обсъди сигурността и сътрудничеството между страните на Балканите.

"Ние допринесохме много за сигурността на целия европейски континент, и особено на Балканите. Но въпреки това не получаваме подкрепата и хуманното отношение от нашите приятели в Европа в трудни моменти", каза Ердоган.

Той предупреди, че регионът е изправен пред нова вълна от незаконна миграция от Сирия, Ирак, Афганистан и Северна Африка.

"Докато Европа не може да постигне споразумение за квота на мигранти, Турция прие над 4 милиона бежанци, от които 3,6 милиона са от Сирия," каза Ердоган и добави, че досега Турция е изразходвала над 37 милиарда долара само за бежанците от Сирия.

"Броят на незаконните мигранти, които са били задържани в нашата страна между 2005-2017 г., е над 1 милион", добави президентът на Турция.

Коментари

Задължително поле