Ердоган: За да строшим оковите на империализма ще използваме собствените си валути

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова да се използват местните валути в търговията на 34-ата среща на Комитет за икономическо и търговско сътрудничество към Организацията за ислямско сътрудничество (COMCEC) в Истанбул, съобщи електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.

„Колкото повече увеличаваме търговията между членовете на организацията, толкова по-силни ще бъдем“, заяви турският лидер.

„За да строшим оковите на империализма, от изключителна важност е да използваме собствените валути в търговията помежду си“, добави той.

Изданието отбелязва, че COMCEC е един от четирите комитета към Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и е основната многостранна икономическа и търговска платформа за сътрудничество в мюсюлманския свят.

Повече не трябва да се хващаме на игрите на тези, които ни изправят едни срещу други, като използват нашите различия, заяви Ердоган, като добави: „Повече не трябва да падаме в капаните, на тези, които действат с логиката, че капка петрол е по-ценна от капка кръв“.

„В регионите, където границите са начертани с кръв, ние не трябва да издигаме нови граници, нови стени в нашите сърца“, добави държавният глава.

 

Коментари

Задължително поле