Ердоган зове за ислямско обединение срещу Израел

Турският президент Реджеп Ердоган на събитие в Анкара, 4 септември 2024 г.

Заради “бандитски действия и арогантност”

Анкара затопля отношенията си с Египет и Сирия

Убиха млада жена на пропалестински протест

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ислямските страни трябва да сформират съюз срещу “нарастващата заплаха от експанзионизъм” от страна на Израел, предаде “Ройтерс”.

Той направи този коментар по повод убийството на 26-годишна жена с турско и американско гражданство, извършено, според палестински и турски представители от израелски войници, по време на протест срещу разрастването на еврейските селища на Западния бряг.

Междувременно ООН поиска подробно разследване на случая, а Вашингтон се обърна към Израел с молба за повече информация. Израелската армия заяви, че проучва инцидента.

“Единствената стъпка, която ще спре израелската арогантност, израелските бандитски действия, и израелския държавен тероризъм е съюз на ислямските страни”, каза Ердоган на събитие в Истанбул.

Той посочи, че най-новите стъпки, които Турция е предприела за подобряване на връзките с Египет и Сирия целят “формиране на линия на солидарност срещу нарастващата заплаха от експанзионизъм”, който по думите му заплашва също Ливан и Сирия.

Миналата седмица Ердоган посрещна египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Анкара. Те обсъдиха войната в Газа и начините как да продължат да затоплят отдавна замразените си отношения. Това бе първото посещение на египетски президент в Турция от 12 години.

Отношенията между двете страни започнаха да се размразяват през 2020 г., когато Турция започна дипломатически усилия за намаляване на напрежението в отношенията с регионалните съперници, включително Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Ердоган каза през юли, че Турция ще отправи покана към сирийския президент Башар ал-Асад “по всяко време” за евентуални разговори за възстановяване на отношенията между двете съседни страни, които прекъснаха връзките си през 2011 г. след избухването на гражданската война в Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток