Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи чак до изборите през 2019-та

Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган заяви и потвърди, че извънредното положение в страната ще продължи чак до едновременните общи и президентски избори на 3 ноември 2019-та, пише вестник „Джумхуриет”.

Поводът за твърдението му са разговорите за коалиционно споразумение с Партията на щастието (ПЩ) със сегашен лидер Темел Карамоллаоглу. По този начин са прекратени и попарени каквито и да е очаквания, че извършеното през януари т.г. пето поредно удължаване на срока на извънредното положение в Турция ще бъде последното. По повод искането на Темел Карамоллаоглу за прекратяване на извънредното положение, Ердоган му е отговорил лаконично: „Има нужда, то ще бъде продължено.”.

За разлика от ПСР и от Партията на националистическото движение (ПНД), всички други политически партии в Турция често и постоянно се обявяват против извънредното положение и управлението с президентски укази. През януари след въпросното пето поредно удължаване на извънредното положение, бившият 11-ти турски президент Абдуллах Гюл също изрази надежда, че то ще бъде последното и по този начин се нареди сред противниците на продължаващата ненормална обстановка в Турция, пише още „Джумхуриет”.

Коментари

Задължително поле