Ердоган: Кои сте вие от ЕС, че да решавате съдбата на Турция?

Реджеп Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че търпението му по отношение преговорите за членство на страната в ЕС се изчерпва и още в началото на 2017 г. ще постави въпроса на референдум, предаде БГНЕС.

Доскоро вариантът за националното допитване бе лансиран от властите само с намеци, но днес държавният глава категорично постави срок за провеждането му, като подчерта, че ще се наложи още малко търпение само до края на тази година и тогава ще бъде приета волята на народа. За пореден път той отправи остри критики към ЕС заради факта, че страната му чака от години пред вратите на съюза, а напоследък европейските лидери се намесват в независимостта на Турция.

„Западът казва, че не може да има смъртно наказание. Но съдбата на турския народ не е в неговите ръце, а в нашите. Кои сте изобщо вие в ЕС? Щели да спрат преговорите за присъединяването ни, ами закъсняхте. Дайте незабавен отговор! А аз като държавен глава казвам, че търпението ни ще трае само до края на годината и след това ще чуем думата на народа, суверенитетът е негов безусловно и той ще даде окончателното решение“, заяви Ердоган, цитиран от вестник "Хюрриет“.

След коментара си за събитията от опита за преврат на 15 юли и оценката за единството на нацията в онази нощ той се закани да направи света тесен за терористичните организации и за политиците, които ги подкрепят, както и че метежниците ще получат възмездие така, че никой друг да не си и помисля за подобно действие.

„Какъвто и да е обхватът на новата ни концепция за сигурността, трябва да е ясно, че няма да толерираме никакви терористични организации. А всички възможни техни поддръжници и помагачи ще бъдат наказани най-строго от закона“, заяви президентът.

От трибуната на земеделски форум той се обърна към председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и без да го назовава по име го призова да изпълнява обещанията си. „Кой си ти изобщо, кой си ти? Какъв е този там председател на един парламент, който има силата да взема решения за Турция? От 53 години Турция виси пред вратата на Европа и не заслужава това отношение. Затова народът ще вземе своето решение. Вие първо дръжте на думата си, спазвайте обещанията си. И първо изчистете представителите на терористичните организации от Европарламента и от съвета на ЕС. Не е достатъчно само да обявите ПКК за терористична групировка, първо се прочистете от техните хора там и тогава да ви видим“, заяви Ердоган.

Той определи като груб акт на лошо възпитание предупрежденията, че е възможно прекратяването на преговорите за членството на Турция в ЕС и прилагането на санкции. “Това е нечестно, ние избираме пътя на справедливостта. Безсрамие е да ни заплашват със санкции. Закъсняваш! В отговор на подобен удар ние ще смажем главите на предателите и машите, които те /ЕС/ ползва и ще продължим да правим това. След 15 юли ние нямаме какво повече да губим. Ще дадем заслужен урок на всички, за които шансът ни е или живот, или смърт и няма да остане никой, който да не е чул и видял това“, посочи още държавният глава. Той подчерта, че Турция ще продължи присъствието си в Сирия и Ирак, както и че ще работи за визията си за 2053 г. и 2071 г. В заключение Ердоган подчерта, че ако парламентът подкрепи решението за връщането на смъртното наказание, той като президент ще го одобри.

 

Коментари

Задължително поле