Ердоган обяви полицейски час в Турция за Рамазан байрам

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в понеделник, че през четирите дни на празника Рамазан байрам (от 23-ти до 26-и май) ще бъде в сила полицейски час във всички 81 окръга на Турция, предаде Анадолската агенция.

Президентът посочи също така, че училищата няма да бъдат отворени отново за тази учебна година. Новата учебна година в Турция ще започне през септември, заяви Ердоган след правителствено заседание, което за осми път се проведе по видеоконферентна връзка. Септември е месецът, в който обичайно се подновяват учебните занятия в страната.

Турция ще посрещне Рамазан байрама при забрана за излизане на улицата. Тя ще важи в цялата страна в периода от 23-ти до 26-и май – от религиозния празник Арифе в навечерието на Рамазан байрам до края на тридневния празник на 26 май. Обичайно това е време, в което много хора пътуват, за да посетят роднини и близки.

От 29 май, петък, постепенно ще бъдат отворени и джамиите. Петък е денят, в който ислямът повелява да се провежда колективна обедна молитва, а също така 29 май е датата, на която през 1453 г. Константинопол е завладян от османците. Храмовете в Турция бяха затворени от 16 март насам.

От 15 юни ще бъдат отворени отново детските градини, оповести още Реджеп Тайип Ердоган.

Забраната за влизане и излизане от 15 от най-големите области в страната, сред които Истанбул, Анкара, Измир и Бурса, беше удължена за още 15 дни. Изключения са предвидени само за транспортните средства, които превозват хранителни и хигиенни стоки.

5,5 млн. граждани с най-ниски доходи са получили по 1000 турски лири (около 275 лв.) помощ, около 4,5 млн. души са използвали правото да получат помощи по схемата за намалено работно време, съобщи още турският държавен глава.

Удължен с 2 месеца беше и домашният арест на затворници, които са осъдени за по-леки престъпления и бяха освободени, за да се намали рискът от заразяване с коронавирус. За 60 000 от тях срокът на домашен арест изтичаше до края на май.

31 души са починали в последните 24 часа от коронавируса в Турция, новите потвърдени случаи са под 1200, а излекуваните са над 1600, съобщи здравният министър на страната. Общо в Турция от КОВИД-19 до момента живота си загубиха около 4200 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят