Ердоган, Путин и Рухани се срещат в Анкара

Днес в турската столица Анкара ще се проведе поредна среща от т. нар. "формат от Астана" с участието на държавните глави на Иран, Русия и Турция. Тримата президенти ще обсъждат ситуацията в Сирия и особено обстановката в северната провинция Идлиб, както и комисията за подготовка на новата конституция на Сирия, предаде БНР.

Идлиб е последната голяма област, останала под контрола на въоръжените бунтовници. В последните седмици обаче сирийската армия напредва в района. Русия изтъква, че прекратяването на огъня никога не се е отнасяло за терористичните групировки, а само за цивилното население. Турция, където вече живеят над 3,5 млн. сирийски бежанци, пък се опасява от нова бежанска вълна от северната сирийска провинция. По-рано турският лидер Реджеп Ердоган предупреди, че при евентуална нова бежанска вълна страната му няма да може да се справи със ситуацията и може да бъде принудена „да отвори вратите“ към Европа за бежанците.

Преди тристранната среща ще се проведат и кратки срещи на четири очи между тримата президенти, а по-късно следобед тримата ще дадат съвместна пресконференция.

На срещата ще се потърси напредък по въпроса за конституционния комитет, който да създаде новата конституция на Сирия. Комитетът се състои от по 50 представители, посочени от властите в Дамаск, опозицията и гражданското общество.

Иран, Русия и Турция са страни-гаранти на процеса от Астана, който беше наречен така, тъй като преговорите между сирийското правителство и опозицията се провеждаха в казахстанската столица. Това е петата поредна среща на тримата държавни глави в този формат.

Коментари

Задължително поле