Ердоган: САЩ грешат, като настояват Турция да се откаже от С-400

Снимка: Архив

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че Вашингтон греши в настояванията си Анкара да се откаже от руската зенитно-ракетна система С-400, описвайки действиява на САЩ като на нарушение на суверенните права, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като се позовава на медийни доклади.

На среща в Белия дом по-рано тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Ердоган да изостави системите С-400, доставките на които в Турция започнаха през юли, въпреки заплахите от санкции от страна на Вашингтон.

Запитан дали Турция ще обмисли дали да не въвежда в експлоатация С-400, Ердоган заяви пред репортери, че Анкара няма да накърни отношенията си с Русия. Той също така отново отхвърли оопцията за закупуване на американските системи „Пейтриът“.

„Ние казахме: „Разглеждаме предложението да се откажем от С-400 и да закупим „Пейтриът“ като нарушение на нашето суверенно право и със сигурност не го намираме за правилно“, обясни турският президент.

„Това е най-обвързващият елемент: имаме стратегически цели с Русия“, припомни Ердоган, а като пример посочи газопровода „Турски поток“.

„Не мога да изоставя С-400 заради „Пейтриът“. Ако искате да ни ги дадете – направете го”, допълни държавният глава на Турция.

До голяма степен благодарение на добрите отношения между двамата президенти, Турция досега не е подложена на санкциите от страна на САЩ.

От Вашингтон обаче забраниха продажбите на изтребители F-35 за Анкара и я отстраниха от програмата за производството на бойния самолет.

Ердоган каза, че вижда много по-позитивен подход към въпроса с F-35 от страна на Тръмп.

За разлика от топлото посрещане, което Ердоган получи от Тръмп, петима сенатори от Републиканската партия поставиха под въпрос мотивите наТурция за закупуване на руско оръжие.

„Сенаторите изясниха на Ердоган, че макар да искат да САЩ да останат съюзник на Турция, Анкара не може просто да закупи тези руски ракетни системи и да очаква нищо да не се случи като последица", заяви източник от Конгреса на САЩ.

Основната цел на срещата беше да се обсъди закупуването на руски оръжия от Анкара. Но тя продължи повече от час и включваше теми като ситуацията в Сирия, допълни източникът, като добави, че Тръмп е позволил на сенаторите да задават въпроси.

Миналия месец Камарата на представителите на САЩ гласува в подкрепа на необвързваща резолюция, признаваща за геноцид убийствата на 1,5 милиона арменци – ход, който вбеси Анката. Но в сряда Линдзи Греъм, съюзник на Тръмп и откровен критик на Турция, блокира резолюцията в Сената.

Коментари

Задължително поле