Ердоган съди френско списание, обвинило го в геноцид над кюрдите

Реджеп Ердоган

Турският президент Тайип Ердоган съди френско списание заради публикация, в която се твърди, че Турция провежда етническо прочистване в североизточна Сирия, съобщи Anadolu agency.

На първа страница на тазседмичния брой на списание Le Point е представена снимка на Ердоган, който отправя военен поздрав с думите: "Етническо прочистване, методът на Ердоган" и "Ще им позволим ли да избият кюрдите?"

Ердоган поиска от прокуратурата в Анкара да започне дело срещу Етиен Гернел, управляващ редактор на Le Point, и Ромен Губерт, авторът на статията. В жалбата двамата са обвинени в обида на президента, престъпление в Турция.

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин разкритикува статията и това, което той вижда като антитурска позиция на Франция, като заяви, че Франция е колонизирала много държави в миналото и е избила хиляди хора.

„Те (Франция) се опитват по всякакъв начин да защитят марионетките си, но безрезултатно“, каза той, визирайки сирийските кюрди. „Кюрдите не са ваши подизпълнители и няма да бъдат. Дните на колониализъм приключиха".

Френският президент Еманюел Макрон е един от водещите западни критици на операцията на Турция в Сирия, описвайки я като „лудост“.

Коментари

Задължително поле