Ердоган съобщи за заговор за преврат в Турция

Реджеп Ердоган

Увери, че властите знаят кой стои зад комплота

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди появилите се преди това съобщения за подготвян държавен преврат в Турция, като увери, че властите знаят кой стои зад заговора, съобщи РИА Новости. 

„Знаем към какво се стремят тези, които искат да разделят хората. Прекрасно знаем кой е куклата, а кой кукловодът. Но няма да паднем в този капан. Това, което ни отива, е достойнство и търпимост“, заяви Ердоган на заседание в сряда на парламентарната група на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР). 

Президентът не посочи конкретно кой стои зад комплота, но свърза предполагаемите заговорници със забранената в Турция организация ФЕТО. И предупреди, че „всеки, който излезе извън рамките на закона, ще бъде намерен“.

ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен бе посочена от властите в Анкара като отговорна за опита за преврат през юли 2016 г. Тогава при сблъсъци с превратаджиите бяха убити над 250 души, а повече от 2500 бяха ранени. Арестувани бяха над 80 000 души, а около 150 000 държавни служители, включително военни, бяха уволнени. 

В нощта срещу сряда Ердоган проведе извънредно заседание с шефовете на разузнаването и с министъра на правосъдието. В сряда министърът вътрешните работи Али Йерликая заяви, че „някои сили се опитват да предприемат действия срещу президента и правителството“. 

В началото на седмицата Девлет Бахчели - председател на турската Партия на националистическото действие, която е съюзник на управляващата ПСР, съобщи за възможна подготовка на нов преврат в страната. Бахчели посочи, че се подготвя заговор срещу управляващия алианс и допълни, че някои служители на полицията и съдебната система планират да повторят опита за преврат от 2016 г.

Междувременно властите в Анкара извършиха операция срещу престъпната организация „Айхан Бора Каплан“, при която бяха задържани високопоставени полицейски служители.

„Правят се опити за подвеждане на нашето правителство, ще идентифицираме организацията, чиито действия са насочени срещу нашия президент. Както проникнахме в бърлогата на предателите от Кюрдска работническа партия (ПКК) и ФЕТО, така ще открием и тези престъпници, където и да се крият“, отсече МВР шефът Али Йерликая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа