Ердоган: Трябва да предотвратим изтичането на мозъци на Запад „Да помислим върху причините, които карат младежите да се дистанцират“

Мюсюлманският свят губи интелигентни студенти, които избират да работят на Запад, като част от процеса на изтичане на мозъци, заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган и призова да се намерят начини да се предотврати този процес, пише Hurryiet.

„Трябва да отправим послания, които да предотвратят изтичането на мозъци, тъй като това превръща нашата наука в пустиня“, заяви Ердоган на среща обсъждаща развитието на висшето образование в мюсюлманския свят, проведено в Анкара.

Турският президент е притеснен, че сред 500-те най-добри университета в света има съвсем малко от света на исляма. Освен това той посочи, че най-умните студенти се местят в западни страни.

„Отгоре на всичко ние изплащаме огромни суми на страните от Запада, за да се случва това. Ние очакваме, че след като завършат своите изследвания, студентите ще се завърнат в своите страни, сред своите сънародници. Това обаче не се случва в повечето от случаите и студентите остават там, където са получили образованието си.“, коментира Ердоган.

„Тази ситуация е повлияна от това, че младежите не искат да изоставят жизнения стандарт, на който вече са свикнали. Вярвам, че ние, като ръководители на страните си, трябва да помислим сериозно върху причините, които карат нашите младежи да се дистанцират“, добави Ердоган.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. ако беше истински евроатлантик като нашите, щеше да се радва и гордее, че младежите емигрират.
    това са евроатлантическите ценности.

  2. Глупавите може да се задържат с ценности и религия. Ама умните как ще задържи е трудна работа.

  3. Другари , спешно имам нужда от 10 лв. назаем . Обещавам другата седмица кат взема парите да върна с цеели 2 лв отгоре ! Готов съм да заложа сутиени и бикини на сестра ми, които са мноо вървежни – всички така казват !

Отговорете