Естония съобщи за две нови мутации на коронавируса

До момента те не са срещани в други страни

Естонски вирусолози, изследвали генома на коронавируса SARS-CoV-2, причиняващ заболяването Ковид-19, са открили две нови негови мутации, които по-рано не са били срещани в други страни, предаде БТА.

Агенцията цитира съобщение на учения Радко Ави от Тартуския университет. Неговият екип сравнил образци от коронавируса от шест естонски пациенти с началния щам на вируса, получен от Китай. По време на анализите били открити осем мутации на вируса, които присъстват в образците и от други държави, а също така и две нови мутации, регистрирани засега само в Естония.

"Разглеждайки споменатите мутации, ние виждаме как се води ожесточена борба между имунната система на жителите на Естония и вируса, отбеляза Ави. Фактът, че мутациите се проявяват на ниво белтъци говори за това, че вирусът се намира под силен натиск на имунната система. Поради тази причина той все още търси своя път в човешкия организъм. Това на свой ред показва, че патогенът се явява нов за човешката популация, нещо което ни беше известно".

По думите на естонските специалисти изследването на генома на кронавируса ще им позволи да проследят начините на разпространение на източника на заразата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука