ЕС криминализира нарушаването на санкциите

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Предвижда се затвор и лишаване от право на икономическа дейност

Съветът на ЕС прие общоевропейски правила за преследване на нарушения или заобикаляне на санкциите, наложени от Европейския съюз. Те бяха предложени от Еврокомисията още през декември 2022 г.

За престъпления във всички държави-членки вече ще се считат: помагане за заобикаляне на забрана за пътуване в рамките на ЕС, търговия със санкционирани стоки или извършване на финансови транзакции със санкционирани лица. Подбуждането, подпомагането и съучастничеството към тези престъпления също могат да бъдат санкционирани. 

Държавите-членки трябва да гарантират, че нарушаването на санкциите на ЕС се наказва с ефективни и пропорционални наказателни мерки, които варират в зависимост от нарушението, включително лишаване от свобода, като максимално наказание. 

Юридически лица (т.е. фирми) също могат да бъдат подведени под отговорност, когато нарушение е извършено от лице с ръководна позиция в организацията. В такива случаи наказанията могат да включват лишаване от право на стопанска дейност и отнемане на разрешителни и права за упражняване на икономическа дейност.

Директивата ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването й в Официален вестник на ЕС. Страните членки ще разполагат с 12 месеца, за да включат разпоредбите на директивата в националното си законодателство. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа