ЕС обвини БМВ", "Фолксваген" и "Даймлер" в сговор за избягване на контрол върху емисиите

Снимка: Архив

Европейският съюз обвини германските автомобилни гиганти "БМВ", "Фолксваген" и "Даймлер", че са били в сговор, за да избегнат технология за контрол на емисиите, съобщава AFP. Компаниите ще трябва да отговорят на констатациите на ЕС, които биха могли да доведат до строги санкции, ако Европейската комисия реши да заведе картелно дело срещу тях. Някои от автомобилните производители на няколко пъти се оказваха в центъра на скандал с вредни емисии.

Допускането на Фолксваген да манипулира 11 милиона автомобила по света, за да изглеждат по-малко замърсяващи, предизвика вълна от гняв към автомобилната индустрия и Комисията започна задълбочено разследване на трите компании. В четвъртък Комисията заяви, че е трите автомобилни гиганта са провели "кръг от пет" срещи, за да се фалшифицира конкуренцията в емисионните технологии. „В резултат на това европейските потребители може да са били лишени от възможността да купуват автомобили с най-добрата налична технология. Трите производителя имат възможност да отговорят на нашите констатации“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Срещите им позволиха да се ограничи въвеждането на "AdBlue" или карбамид в отработените газове на дизеловия двигател, намалявайки ефективността му като начин за производство на по-чисти емисии, се казва в изявлението. Фирмите също - „по предварителна преценка на Комисията“ - се споразумяха да избегнат или забавят въвеждането на филтри за частици OPF, които намаляват вредните частици в изгорелите газове на бензина.

Ако Комисията установи, че има достатъчно доказателства за нарушение, тя може да приеме решение за налагане на глоба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа