ЕС обяви край на зависимостта от руските изкопаеми горива

Европейските газови хранилища сега са пълни до 66% от обема си

Година след началото на войната в Украйна можем да заявим, че ЕС вече не е зависим от руските изкопаеми горива. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция, предаде БТА.

"ЕС прекрати вноса на руски въглища, вносът на течни горива от Русия е намален значително, руският газ бързо изчезва от европейския пазар", добави той. По неговите думи се наблюдава спад с 18% на потреблението на газ в ЕС в последната година. 

Той поясни, че до войната доставките на газ от Русия по тръбопроводи са съставлявали 45-50 на сто от европейския внос, а през март тази година са спаднали до осем на сто. По неговите думи в това отношение са помогнали увеличените доставки от сигурни източници, сред които САЩ и Норвегия. 

Същевременно за последната година в ЕС е била произведена с една пета повече възобновяема енергия. Говорителят уточни, че държавите в ЕС разполагат общо с бюджет от 270 милиарда евро за енергиен преход. Той съобщи, че европейските газови хранилища сега са пълни до 66% от обема, което е рекорд за тази част от годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа