ЕС реши да не включва Турция в черния си списък

Европейският съюз реши да не включва Турция сред държавите в черния му списък, съобщиха дипломатически източници, въпреки че не е изпълнила ангажиментите си, а Брюксел е под натиск да се справи напрежението с Анкара.

27-те държави-членки на ЕС обаче ще добавят Каймановите острови, първата британска отвъдморска територия, присъединяваща се към черния списък след Брекзит.

Междувременно Панама ще се върне в черния списък на данъчните убежища, като се добавят и Сейшелите и Палау, съобщава АФП.

Списъкът ще бъде потвърден от финансовите министри на ЕС на срещата им в Брюксел следващия вторник.

Турция за малко да попадне „под ножа“ за внедряването на автоматичен обмен на данъчна информация с държавите от ЕС през 2019 г., но „й се дава още малко време по политически причини“, добави неназованият източник.

ЕС зависи от Турция, за да ограничи имиграцията от разкъсаната от война Сирия, но отношенията се обтегнаха след политическите чистки, ръководени от президента Реджеп Тайип Ердоган заради опита за преврат през 2016 г.

Списъкът е съставен през 2017 г. след няколко скандала, тласнали Брюксел да направи повече за борба с укриването на данъци.

Страните-членки на ЕС не могат да бъдат в списъка, а страните, включени в черния списък, са изправени само срещу ограничени санкции, които се състоят в замразяването на европейска помощ или финансиране за развитие.

Понастоящем черният списък на ЕС включва 8 държави или юрисдикции: Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американските Вирджински острови и Вануату.

Коментари

Задължително поле