ЕС ще дава по две хиляди евро на мигрантите, които искат да се върнат у дома

Снимка: Архив

ЕС заяви, че ще плати по две хиляди евро на мигрантите в пренаселените лагери на гръцките острови, желаещи да се върнат в родните си страни по думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от BBC

Комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон обяви схемата в Атина, която беше договорена с гръцкото правителство.

Тя каза, че това е временна схема - само за един месец - и само за мигранти, пристигнали преди 1 януари. По думите и тези средства могат да бъдат предоставени на пет хиляди мигранти.

Този месец стотици мигранти и бежанци са достигнали гръцките острови в близост до Турция с лодки, което увеличава натиска върху приемните центрове. Лагерите на тези острови вече са приели близо 42 хиляди лица, търсещи убежище, въпреки че са проектирани за около шест хиляди.

Агенцията „Лекари без граници“, която работи на островите, казва, че повече от 14 хиляди от мигрантите са деца.

"Мъжете, жените и децата живеят в ужасяващи условия в тези пренаселени центрове, в постоянен страх и са без достъп до битови удобства като тоалетни, душове, електричество", заяви пред BBC Щефан Оберайт, ръководител на мисията на „Лекари без граници“ в Гърция.

Коментари

Задължително поле