ЕС: 2019-а е втората най-гореща година в историята

2019 година е втората най-гореща година и с нея се слага край на най-горещото десетилетие в историята. Това обявиха от службата за мониторинг на климата на Европейския съюз, съобщи AFP.

Данните, публикувани от Службата по изменение на климата в рамките на програма „Коперник“ (C3S), показват, че температурите в световен мащаб миналата година са на второ място след 2016 г., когато стойностите бяха повишени от „изключително силното метеорологично събитие Ел Ниньо“.

Петте най-топли години в историята са регистрирани през последните пет години, а периодът 2010-2019 г. е най-горещото десетилетие от началото на записите, заявиха от C3S.

Температурите в световен мащаб през 2019 г. бяха с 0,6 по Целзий по-топли от средното за 1981-2010 г. Температурата на Земята през последните пет години е била с 1.1-1.2 градус по-гореща от преди индустриалните времена. „2019 г. беше поредната изключително топла година, всъщност втората най-топла в световен мащаб в нашата база данни, като много от отделните месеци счупиха рекордите“, заяви Карло Буонтемпо, ръководител на C3S.

C3S заяви още, че атмосферните концентрации на въглерод продължават да се повишават през 2019 г.

Коментари

Задължително поле