Ето го магическото хапче за тяло-мечта

С никакви холивудски диети няма да се вталим

Всеки е изпитал затворения цикъл на диетите

С Новата Година винаги идват нови обещания и цели. А обещанията идват отвсякъде. Обещават ни, че ако си купим “магическото хапче”, ще изгорим излишните килограми. Обещават ни, че с ексклузивната “10-дневна диета” на някоя холивудска звезда ще се вталим за нула време. Обещават ни, че с най-новия “масаж за горене на мазнини” ще постигнем тяло-мечта...

Обещават, а ние вярваме! Защото звучи прекрасно, че без много усилия ще постигнем своите цели за красива фигура и добро здраве. А истината е, че трайните резултати идват, когато осъзнаем, че магическо хапче НЕ СЪЩЕСТВУВА. Здравето и красивото тяло са резултат от добро хранене (80%) и физически упражнения (20%). А всички хранителни добавки, естетични процедури и пр. са именно ДОБАВКИ към един здравословен начин на живот, но те не могат да заместят правилния режим на хранене и спорт. Всички тактики, които обещават бързи резултати, в повечето случаи са краткотрайни и водят до възвръщане на натрупаните килограми, което пък от своя страна води до разочарование...

Но съм сигурна, че вие вече знаете, защото ако поне веднъж сте били на една от онези “магически” диети, най-вероятно сте изпитали на собствен гръб ЗАТВОРЕНИЯ ЦИКЪЛ НА ДИЕТИТЕ: бързо отслабване, трудно задържане на килограмите, повторно напълняване... и пак отначало, в търсене на мигновени, но краткотрайни резултати. Този цикъл може да продължи месеци, години или цял живот.

За онези от вас, които са попаднали в капана на строгите диети, или са на път да направят необмислен избор, предлагам 3 съвета, които доказано помагат за постигане на по-трайни резултати с по-малко лишения:

1. Поставете си реалистични цели - ако досега не сте спортували, нито пък сте готвили здравословно, най-вероятно няма да е много реалистично (нито здравословно) изведнъж да почнете да ходите на фитнес 6 дни в седмицата или пък да готвите само с авокадо и киноа. Поставете си реалистични цели - такива, които са съобразени с вашия начин на живот и здравословно състояние. А ако имате нужда от подкрепа, може да се обърнете към специалист.

2. Намалете порциите - противно на общоприетите вярвания, строгите диети не са единственият начин за сваляне на килограми. Нещо лесно като това да намалите порциите (например, вместо 2 филии хляб, да хапнете една) също ще ви повлияе добре! Започнете от там - сервирайте основното ядене в по-малки чинии. Научни изследвания показват, че този трик ни помага да приемаме по-малко калории без да чувстваме лишения.

3. Здравословният начин на живот е постоянство, не закон - за да постигнем трайни резултати, е необходимо постоянство. Но това не означава, че трябва да сме стриктни 100% от времето. Освен ако не сте професионален атлет, стриктното спазване на режим не е наложително през цялото време. Вместо да се стараете да сте перфектни на 100%, опитайте се да следвате здравословен режим в по-голямата част от времето, като отвреме-навреме си давате повече свобода. И ако любимият ви покани на вечеря и ви поръча любимата торта - насладете се!

 

Бананов кекс

И здравословното е вкусно!

Ето рецепта за един бананов кекс, в който ще се влюбите. И след като си хапнете от него, няма да искате да се качите на кантара.

60-02Продукти:

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно

3/4 ч.ч. бяло брашно

1/2 ч.ч. мед

1/3 ч.ч. зехтин

1 ч.ч. намачкани банани

2 яйца

1/4 ч. мляко

1 ч.л. сода за хляб

1 ч.л. канела

Приготовяне:

1. Загрейте фурната на 160°C.

2. Разбъркайте меда, зехтина и яйцата с миксер. Добавете намачканите банани.

3. Прибавете млякото, содата, канелата и солта към получилата се смес. Разбъркайте с миксер.

4. Добавете брашното (пълнозърнестото и бялото) към сместа. Разбъркайте с миксер.

5. Използвайте добавки по избор: натрошени орехи, фурми или др.

6. Изсипете сместа в правоъгълна (или стандартна) форма за кекс.

7. Оставете да се пече във фурната за 1 час на 160°C.

8. Преди да извадите кекса, го оставете да се стегне за около 10-15 мин. Сервирайте! :)

*Авторката е нутриционист към Британската асоциация за нутриционисти, завършила Медицинския факултет в Лондонския университетски колеж (University College London). Преди това завършва Интегративно хранене в Ню Йорк и психология в НБУ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме