Ето как да платим местните си данъци и такси през Egov.bg

Преди седмица НАП обяви, че премахва възможността за плащане на местните данъци през своята платформа. Това вече ще може да става през портала за услуги на Министерството на електронното управление – https://egov.bg/

Достъпът до Единния портал за електронни административни услуги е с квалифициран електронен подпис (КЕП), мобилен подпис КЕП, ПИК на НАП или НОИ, припомнят от министерството.

С една транзакция може да се заплаща едно или няколко задължения, като плащането може да бъде направено с дебитни или кредитни карти, издадени в България и чужбина. За плащанията няма да има такси и комисионни.

Председателят на комисията по електронно управление Божидар Божанов припомни, че плащанията през портала egov.bg се случват от доста време, но предупреди, че "потребителският интерфейс е ужасен" и даде подробна инструкция как да се влезе в сайта:

1. Отваряте egov.bg
2. Натискате "Вход в Моето пространство" (горе вдясно)
3. Отваряте "Проверка на задължения" (менюто вляво)
4. Слизате до 3-тата секция "Проверка на задължения за местни данъци и такси" и натискате "Продължи"
5. Изчаквате да се заредят всички общини и избирате "Към плащане"
6. Разрешавате pop-up-ите на браузъра, защото страницата за плащане се отваря в pop-up неизвестно защо
7. Избирате кои задължения да платите и плащате с карта
 
"Очевидно това е лош UX (потребителско изживяване). И след като МЕУ е знаело, че НАП спира възможността за плащане, особено за някои от най-големите общини, вкл. Столична, особено в сезона на плащането на местните данъци и такси, е следвало да комуникира ясно как и къде се плащат данъци, включително да съгласува с НАП съобщението им", коментира Божанов.
Видеоинструкция има и на сайта на Министерството на електронното управление:
 
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари